Abhazya Cumhurbaşkanı: Diyaloga hazırız

Gürcistan’dan ayrılan ve tek taraflı olarak bağımsızlığını ilan eden Abhazya Cumhuriyeti’nde muhalefet ayaklanması üzerine Abhazya Cumhurbaşkanı Aleksandr Ankvab diyaloga hazır olduklarını açıkladı.Rus İnterfaks haber ajansına konuşan...

Google Haberlere Abone ol
Abhazya Cumhurbaşkanı: Diyaloga hazırız

Gürcistan’dan ayrılan ve tek taraflı olarak bağımsızlığını ilan eden Abhazya Cumhuriyeti’nde muhalefet ayaklanması üzerine Abhazya Cumhurbaşkanı Aleksandr Ankvab diyaloga hazır olduklarını açıkladı.

Rus İnterfaks haber ajansına konuşan Ankvab, “Her zaman olduğu gibi bugün de Abhaz makamları diyaloga hazır.” dedi. Kendisinin Abhazya’da olup olmadığıyla ilgili soruyu yanıtlayan Ankvab, “kaçmadım. Hâlâ Abhazya’da bulunuyorum.” şeklinde konuştu.

Rus resmi haber ajansı İtar-Tass’a konuşan Abhazya Güvenlik Konseyi Sekreteri Nugzar Aşuba, Rusya Devlet Başkan danışmanı Vladislav Surkov ve Rusya Güvenlik Konseyi Sekreteri Yardımcısı Raşid Nurgaliyev’in Çarşamba günü bölgeye gideceklerini kaydetti.

MUHALEFET AYAKLANDI CUMHURBAŞKANININ İSTİFASINI İSTİYOR

Rus basınına göre, Abhazya Cumhuriyeti’nde muhalefet ayaklandı ve kamu binalarını kuşatarak ele geçirmeye çalışıyor. Muhalefet yolsuzluk ve otoriterlikle suçladıklarını Cumhurbaşkanı Ankvab ve hükümetin istifasını istiyor.

Başkent Sohum’da devlet televizyonu ve kamu binalarını kuşatan yüzlerce göstericinin eylemi dünden bu yana sürüyor. Herhangi bir çatışmanın yaşanmadığı eylemlerde 30 kadar gösterici Cumhurbaşkanlığı binasının camlarını kırdı ve binanın içine girdi. Bazı eylemcilerin Ankvab’ın temsilcileri ile görüştüğü ifade edilirken, eylemcilerin bina dışına çıktığı ve eylemlerini sürdürdükleri kaydediliyor. Muhalif liderlerden eski başbakan Raul Hacimba ve milletvekili Ahra Bjaniya göstericiler adına Cumhurbaşkanlığı İdaresi’nde görüşmelerde bulundu.

Sovyetlerin dağılmasının ardından 1992-1993’te meydana gelen iç savaşta Abhazya, Güney Osetya Gürcistan’dan ayrılarak bağımsızlıklarını ilan etmişlerdi. Rusya ve Gürcistan arasında 2008’de yaşanan beş günlük savaşa sonrasında Moskova iki bölgenin bağımsızlığını tanımıştı.

CİHAN

Yorumlar