ABD’ye gizli bilgi satan Alman ajan, ilişkileri daha da gerdi

Almanya'da BND’den bir görevlinin Amerikalılara para karşılığı gizli dokümanları satması ülkeler arasındaki ilişkileri olumsuz yönde etkiledi. Gelişme karşısında Başbakan Angela Merkel şaşkınlığını gizleyemezken, Cumhurbaşkanı...

Google Haberlere Abone ol
ABD’ye gizli bilgi satan Alman ajan, ilişkileri daha da gerdi

Almanya'da BND’den bir görevlinin Amerikalılara para karşılığı gizli dokümanları satması ülkeler arasındaki ilişkileri olumsuz yönde etkiledi. Gelişme karşısında Başbakan Angela Merkel şaşkınlığını gizleyemezken, Cumhurbaşkanı Joachim Gauck ABD’yi sert bir dille eleştirdi. Alman ajan, Rus istihbaratı ile de temas kurmaya çalışınca tutuklandı. Almanya’da dış istihbarattan sorumlu Federal Haberalma Servisi’nden (BND) bir görevlinin Amerikan istihbaratına bilgi sızdırdığının ortaya çıkması iki ülke ilişkilerini olumsuz etkiliyor.

Daha önce Amerikan NSA istihbarat teşkilatının yıllar boyunca Başbakan Angela Merkel’in cep telefonunu dinlediğinin ortaya çıkması iki ülke arasında güven bunalımına yol açmış ve olayın aydınlatılması için geçen mart ayında bir federal meclis araştırma komisyonu kurulmuştu. Halen Çin’de resmi bir ziyaret için bulunan Başbakan’ın uçağından bulunan ekonomi çevreleri ve milletvekillerinden edinilen bilgilere göre Merkel yeni gelişmeyi şaşkınlıkla karşıladı. Federal hükümet konuyla ilgili olarak araştırma sonuçlarının beklenmesi yönünde karar verdi.

Alman istihbaratının Amerikan istihbaratı ile işbirliği şimdilik asgari düzeye indirilirken Başbakan Merkel’in Çin ziyareti dönüşünde daha sert açıklama yapmasının mümkün olduğu belirtiliyor.

CUMHURBAŞKANI GAUCK: DOSTLUĞUMUZLA OYNAMAK ANLAMINA GELİR

Bu arada Cumhurbaşkanı Joachim Gauck konuyla ilgili sert açıklamalarda bulundu. Cumhurbaşkanı Gauck bir televizyon kanalına verdiği demecinde konuyu uzun uzadıya tartıştıklarını kaydetti. “Amerikalıların bu davranışı bizim dostluğumuz ve sıkı ilişkilerimizle oynamak anlamına gelir." dedi. Dışişleri Bakanı Frank-WalterSteinmeier de Amerika Birleşik Devletleri Berlin Büyükelçisini makamına çağırarak ülkesinin olayın aydınlatılmasına katkıda bulunmasını istedi. Görüşmenin soğuk bir atmosferde gerçekleştiği kaydedildi.

Hristiyan Sosyal Birlik’ten (CSU) Federal Meclis dış ilişkiler komisyonu üyesi Hans-Peter Uhl ise Welt am Sonntag gazetesine Amerikalıların Almanya’da dijital bir işgal gücü gibi davrandığını söyledi. Uhl, Alman istihbaratının Amerikalılardan daha bağımsız hale getirilmesini ve teknik donanımının iyileştirilmesini istedi. Sorgudaki ifadelerine göre 31 yaşındaki BND görevlisi ajanın Amerikan istihbaratı CIA ile Amerika Birleşik Devletlerinin Berlin Büyükelçiliğine bir e-posta göndererek temas kurdu.

Bugüne kadar her hafta bir doküman veren ajanın toplam 218 dokümanı sattığı ve son iki dokümanın ve Federal Meclis’in NSA araştırma komisyonu ile ilgili olduğu kaydediliyor. BND görevlisi ajan, Amerikalılara sattığı belgeler karşılığında toplam 25 bin Euro para almış.

RUSLARA DA SATMAYA KALKINCA YAKALANDI

Ajanın yakalanması ise Ruslara da belge satmak amacıyla temas kurmaya çalışması üzerine gerçekleşti. Federal Anayasayı Koruma Teşkilatı ajanın Ruslara gönderdiği e-postayı ele geçirdikten sonra kendisi ile Rusya’da hayali bir adreste buluşmayı teklif etti. Bu teklife cevap vermeyen ajan e-posta hesabını kapattı. Ajanın kimliğini tespit çalışmaları nihayet sonuç verdi ve geçtiğimiz çarşamba günü gözaltına alındı.

Bu arada Der Spiegel dergisi tarafında yapılan bir ankette Almanların çoğunluğunun Amerika’ya karşı daha bağımsız olmasını istediği bildirildi. TNS Forschung’un Der Spiegel için yaptığı araştırmaya göre Almanların yüzde 57’si Amerika Birleşik Devletleri’ne karşı Almanya’nın daha bağımsız olmasını isterken yüzde 69’lük bir çoğunluk ise bu ülkeye olan güveninin sarsıldığını ifade ediyor.

CİHAN

Yorumlar