ABD'li bürokratlar: Tahran ticarete açık değil

ABD’li bürokratlar İran’a yönelik yaptırımların zayıflatılmasına rağmen bu ülke ile ticaretin önünün açılmadığını söyledi.

Google Haberlere Abone ol
ABD'li bürokratlar: Tahran ticarete açık değil

ABD’li bürokratlar İran’a yönelik yaptırımların zayıflatılmasına rağmen bu ülke ile ticaretin önünün açılmadığını söyledi. Kaldırılan yaptırımların geçici ve belli alanlarda olduğunu belirten bürokratlar, “Tahran ticarete açık değil” mesajı verdi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Siyasi İşlerden Sorumlu Müsteşarı Wendy Sherman ile ABD Hazine Bakanlığı Müsteşarı David Cohen, İran’la gerçekleştirilen nükleer anlaşma hakkında Senato Dış İlişkiler Komitesi’ne bilgi verdi. Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Wendy Sherman, İran ile uzun vadeli kapsamlı bir anlaşmadan ziyade bir ön anlaşma yaptıklarını dile getirdi. Söz konusu anlaşmanın mükemmel olmadığını belirten Sherman, “Ama nükleer programı dikkate değer anlamda donduracak ve geri alacak. Ayrıca bize kapsamlı bir anlaşma adına müzakere etme zamanı kazandıracak” dedi.

Bu ülkeye yönelik tüm yaptırımların kalkması gibi bir durumun söz konusu olmadığına dikkat çeken Sherman, İranlı yetkililere devam eden kısıtlamalar hakkında net bilgiler verdiklerini belirtti. Bunların takipçisi olacaklarını dile getiren Sherman, anlaşmanın aynen uygulanmaması durumunda yaptırımların artacağını söyledi. Sherman, Tahran ile ticaret yapmaya hazırlanan iş adamlarını da uyardı; “Tahran ticarete açık değil. Çünkü yaptırımlardaki iyileşme geçici, limitli ve belli alanlarda.” dedi.

ABD Hazine Bakanlığı Müsteşarı David Cohen ise 20 Ocak’ta başlayan anlaşma koşullarının uygulanması ve uzun vadeli kapsamlı anlaşmaya geçilebilmesi adına baskıcı politikalarını sürdüreceklerini ifade etti. Cohen, 6 aylık ilk anlaşma dönemi boyunca İran ekonomisinin süren yaptırımlardan etkilenmeye devam edeceğini ifade etti.
CİHAN

Yorumlar