ABD’li Bakan Yardımcısı: 17 Aralık’tan bu yana basın özgürlüğünde gerileme var

ABD’nin Kamu İşlerinden Sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı Doug Frantz, 17 Aralık’tan bu yana Türkiye'de basın ve ifade özgürlüğünde bir gerileme olduğunu dile getirdi. Söz konusu gerilemenin Washington ve Obama yönetiminde endişelere...

Google Haberlere Abone ol
ABD’li Bakan Yardımcısı: 17 Aralık’tan bu yana basın özgürlüğünde gerileme var

ABD’nin Kamu İşlerinden Sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı Doug Frantz, 17 Aralık’tan bu yana Türkiye'de basın ve ifade özgürlüğünde bir gerileme olduğunu dile getirdi. Söz konusu gerilemenin Washington ve Obama yönetiminde endişelere neden olduğunu ifade eden Frantz, Türkiye’yi bu yüzden yakın zamanda ziyaret ettiğini söyledi.

ABD’li saygın sivil toplum kuruluşu Freedom House’un basın özgürlüğü raporunu açıklaması dolayısıyla Yabancı Basın Merkezi’nde düzenlenen özel programda konuşan Frantz, raporu değerlendirmesinin ardından gerçekleşen soru-cevap kısmında Türkiye hakkında çok sayıda soruya muhatap oldu.

Türkiye hakkındaki değerlendirmesine, AK Parti iktidarında son 12 yılda doğru giden gelişmeler ile başlamak istediğini dile getiren Frantz; ekonomi, Kürt meselesi ve yakın zamanda Ermenistan ile ilişkilerde olumlu gelişmeler olduğunu ifade etti.

HAREKETLİ GÜÇLÜ VE BAĞIMSIZ BİR MEDYA

Türkiye’de eski tabular ile yeni tabuların yer değiştirmesini istemediklerini ve bunun kendisini endişelendirdiğini belirten Frantz, “Türkiye’de geçmişte olduğu gibi hareketli, güçlü ve bağımsız bir medyanın olması gerekiyor. Açılış konuşmamda söylediğim gibi, demokrasiler en iyi işlevi bağımsız ve özgür basına sahip olunduğu ve ifade özgürlüğünün siyasi duruş ve etnik kökene bakmaksızın herkese ulaştığı zaman görür.” şeklinde konuştu.

Son birkaç aydır özellikle 17 Aralıktan itibaren Türk basınında bir gerileme gözlendiğine dikkat çeken Frantz, söz konusu durumun ABD’de endişe ile karşılandığını ifade etti.

YABANCI SERMAYENİN GELİŞ NEDENİ HUKUKUN ÜSTÜNLÜĞÜ

Frantz, Türkiye ekonomisinin güçlü bir şekilde büyüdüğünü ama bunun yanında son iki yılda büyümede yavaşlama görüldüğünü hatırlatı. Türkiye’nin ekonomik büyümesini sürdürebilmesi için yabancı sermayeye ihtiyacı olduğunu ifade eden Frantz, “ Yabancı yatırımın gelmesinin bir nedeni de yatırımcıların ülkede hukukun üstünlüğünün olduğuna inanması. O ülkede hükümetin hesap verebilirliğini sağlayan özgür bir basının olduğuna inanmaları.” dedi.

Frantz, özgür basını geriye götüren ve baskı alan eylemlerin Türkiye’ye ve halkına kötülüğüne olacağını sözlerine ekledi.

Cumhurbaşkanlığı seçimleri hakkındaki soru karşısında yerel siyasete karışmak istemediğini kaydeden Frantz, son seçimlerde AK Parti’nin yüzde 45 oy aldığını ve başarılı olduğunu hatırlattı. Frantz, “Ağustos ayında neler olabileceğini bilmiyorum. Umuyorum ki Twitter yasaklama girişimi ve Youtube’un başarılı şekilde kapatılma çabası yakın zamanda geçmişin bir parçası olur.” dedi. CİHAN

Yorumlar