AB’den Rusya’ya ek yaptırım

Ukrayna’nın Donetsk ve Lugansk bölgelerinin bağımsızlık ilanının ardından, Moskova’ya AB’den ek yaptırım geldi. AB, Rusya’ya yönelik yaptırımları 13 kişi ve Kırım’da faaliyette bulunan 2 şirketi de kapsayacak şekilde genişletti....

Google Haberlere Abone ol
AB’den Rusya’ya ek yaptırım

Ukrayna’nın Donetsk ve Lugansk bölgelerinin bağımsızlık ilanının ardından, Moskova’ya AB’den ek yaptırım geldi. AB, Rusya’ya yönelik yaptırımları 13 kişi ve Kırım’da faaliyette bulunan 2 şirketi de kapsayacak şekilde genişletti. Moskova ise yaptırımların kendileri açısından önemli olmadığı açıklaması yaptı.

Ek listede Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in özel kalem yardımcısı Vyaçeslav Volodin ve Kırım’ı işgalde yer alan birliklerin komutanı Vladimir Şamanov yer alıyor. AB’nin yaptırım listesine aldığı Rusya vatandaşlarının sayısı 61’e yükselirken, Brüksel ilk kez 2 Rus şirketini de kara listeye aldı.

AB’nin yaptırım listesinin ABD’ye göre sınırlı kalması, Brüksel’in Rusya ile ilişkileri bozmak istemediği yorumlarına neden oldu. Rusya ile 400 milyar doların üzerinde toplam ticareti olan ve enerji alanında bağımlı olan Brüksel’in yaptırımlarla ilgili kaygı duyduğu belirtiliyor.

Kiev’de temaslarda bulunan AB Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy, “bağımsızlık” referandumlarını tanımayacaklarını açıkladı. Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier Kiev’e giderken, Ukrayna Başbakanı Arseniy Yatsenyuk da Brüksel’e gitti. Brüksel’de bir araya gelen AB dışişleri bakanları da, 25 Mayıs’ta yapılması planlanan Ukrayna Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin tanınmaması durumunda, Moskova’ya yeni yaptırımları ele alabileceklerini tartıştı.

Brüksel’in yaptırım listesine tepki gösteren Moskova, Brüksel’i referandum sonuçlarına saygı göstermeye davet etti. Rusya Dışişleri Bakanlığı, yaptırım paketlerinin AB’nin Ukrayna krizinin çözümünde oynadığı rolün objektifliği konusunda şüphe oluşturduğu uyarısı yaptı. AB’yi gerçek durumdan uzak olmakla eleştiren Moskova, “AB içerde yaşanan tabi durumu kavramadan, Ukrayna krizinin çözüleceğinin imkânsız olduğunu anlamalı. AB Donetsk ve Lugansk bölgelerinde yapılan referandum sonuçlarına saygılı olarak, halkın isteği ile Kiev yönetimi arasında diyalog kurulmasına katkı sağlayabilir.” önerisinde bulundu.

CİHAN

Yorumlar