AB’den hükümete dördüncü ‘yolsuzluk’ uyarısı: Soruşturmalara müdahale etmeyin

Avrupa Birliği, yolsuzluk soruşturmalarının ardından yaptığı dördüncü açıklamada da hükümetin tasarruflarına tepki gösterdi.

Google Haberlere Abone ol
AB’den hükümete dördüncü ‘yolsuzluk’ uyarısı: Soruşturmalara müdahale etmeyin

Avrupa Birliği, yolsuzluk soruşturmalarının ardından yaptığı dördüncü açıklamada da hükümetin tasarruflarına tepki gösterdi. AB Komisyonu’ndan yapılan açıklamada son olarak Ankara Emniyeti’nde 350 polisin yerinin değiştirilmesinin endişeye sebep olduğu vurgulanırken, soruşturmalara müdahale etmemesi için hükümet bir defa daha uyarıldı.

Açıklamada AK Parti hükümetinin attığı adımların yürümekte olan davaları akamete uğratabileceği, yargı ve polisin soruşturmaları bağımsız şekilde yürütme kapasitesine darbe vuracağı belirtildi.

Operasyonların başladığı 17 Aralık’tan bu yana endişelerini dile getirdiklerine işaret eden AB, yargının talimatı ile hareket eden yargı ve emniyet mensuplarının yolsuzluk gibi suçları araştırma yetkisinin kısıtlandığına dikkat çekti. Atılan adımlarla ilgili devlet kurumlarının ‘hesap verebilirliğinin’ de zarar gördüğü kaydedildi.

Genişleme ve Avrupa Komşuluk Siyaseti’nden Sorumlu Komiser Stefan Füle’nin sözcüsü Peter Stano tarafından yapılan açıklamada, "Son üç hafta içerisinde, en son pazartesi gecesi Ankara’da 350 polisin görevden alınması ile neticelenen çok sayıda polisin görev yerlerinin değiştirilmesi, devam etmekte olan soruşturmaların bağımsızlığı, tarafsızlığı ve etkinliğine muhtemel etkileri açısından endişeye sebep olmaktadır." denildi.

Füle’nin 27 Aralık’ta yaptığı açıklamaya atıf yapılan ifadelerde Türkiye’nin AB adayı bir ülke olarak hukukun üstünlüğü dahil siyasi kriterlere uyması isteniyor. Hükümete çağrı yapan Füle, yolsuzluk soruşturmalarının şeffaf ve tarafsız şekilde, ayrımcılık yapılmadan yürütülmesi gerektiğini bir defa daha talep ediyor. Genişleme Komiseri, hükümeti yolsuzluk iddialarını araştıran soruşturmaları akamete uğratacak tasarruflardan kaçınması konusunda tekrar uyarıyor. CİHAN

Yorumlar