AB'den Bulgaristan'a 'güney akım' baskısı

Avrupa Birliği, Rus gazının Avrupa'ya ulaştırılması yolunda Ukrayna'yı by-pass edecek 'güney akım' projesi sebebiyle Bulgaristan'ı cezalandırdı. AB Komisyonu, projenin, AB'nin enerji güvenliği önceliklerine göre yeniden ele alınması gerektiğini...

Google Haberlere Abone ol
AB'den Bulgaristan'a 'güney akım' baskısı

Avrupa Birliği, Rus gazının Avrupa'ya ulaştırılması yolunda Ukrayna'yı by-pass edecek 'güney akım' projesi sebebiyle Bulgaristan'ı cezalandırdı. AB Komisyonu, projenin, AB'nin enerji güvenliği önceliklerine göre yeniden ele alınması gerektiğini belirtti. Komisyon, proje ile ilgili ön çalışmaların durdurulmasını istedi.

Bulgaristan'ın bu talebe cevap vermesi için bir ay süresi var. Konuyla ilgili açıklama yapan Enerji Bakanı Dragomir Stoynev, Ukrayna-Rusya anlaşmazlığının esiri olduklarını belirterek, "Bazı ülkeler Rus doğalgazından doğrudan faydalanırken, bazılarının ise bu sürecin esiri olması kabul edilemez." dedi.

"BRÜKSEL, ELLERİMİZİ BAĞLADI"

Konuyla ilgili gelişmeleri 'Brüksel ellerimizi bağladı' başlığıyla veren Standart gazetesi, şu ifadelere yer verdi: Avrupa Komisyonu’nun doğalgaz boru hattından dolayı ülkeye cezai işlem kararı almasından hemen sonra ikinci kötü haber geldi. Şehir bölgelerinin ve turizmin gelişmesiyle ilgili yapılan projeler de donduruldu. Konu hakkında açıklamada bulunan AB Bölgesel Politikalar Komiseri Johannes Hahn’ın sözcüsü Shirin Wheeler, Bölgesel Kalkınma Operasyonel Program kapsamında 90 milyon Euro'luk kaynağın ‘Program kapsamında ciddi yönetim ve denetim sisteminde eksiklikler bulunduğu’ gerekçesiyle durdurulduğunu kaydetti."

Brüksel tarafından gönderilen mektubun Bölgesel Kalkınma Bakanlığı tarafından resmi olarak açıklanmasından hemen önce ise Cumhurbaşkanı Rosen Plevneliev cezai işlemin Rusya için stratejik proje hükmünde olan ‘Güney Akım’ ile bağlantılı olduğunu açıkladı.

BRÜKSEL’E RAĞMEN ‘GÜNEY AKIM’I İNŞAA EDECEĞİZ

Trud gazetesinin haberine göre ise Avrupa Komisyonu ‘Güney Akım’ doğalgaz boru hattı projesinin durdurulmasını istemesine rağmen, teknokrat hükümete destek veren Bulgaristan Sosyalist Partisi (BSP) yönetimi bu projenin devam edilmesini kararlaştırdı. CİHAN

Yorumlar