AB’den Baransu tepkisi: İfade hürriyeti AB’nin temel değeridir

Avrupa Birliği, Taraf gazetesi yazarı Mehmet Baransu için talep edilen 52 yıllık hapis cezasına tepki gösterdi. AB Komisyonu’ndan yapılan açıklamada basın hürriyetine ilişkin gelişmelerin ‘çok yakından’ takip edildiği vurgulanarak,...

Google Haberlere Abone ol
AB’den Baransu tepkisi: İfade hürriyeti AB’nin temel değeridir

Avrupa Birliği, Taraf gazetesi yazarı Mehmet Baransu için talep edilen 52 yıllık hapis cezasına tepki gösterdi. AB Komisyonu’ndan yapılan açıklamada basın hürriyetine ilişkin gelişmelerin ‘çok yakından’ takip edildiği vurgulanarak, ifade hürriyetinin AB’nin temel değerlerinden biri olduğu hatırlatıldı.

Genişleme ve Avrupa Komşuluk Siyaseti Komiseri Stefan Füle’nin sözcüsü Peter Stano, konuya ilişkin soruya verdiği cevapta, AB’nin İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi çerçevesinde basında çoğulculuk ve ifade hürriyetine büyük ehemmiyet ifade ettiğini vurgulayarak şu ifadeleri kullandı: “Bu hürriyetlere sınırlamalar milli güvenlik adına da olsa mezkur sözleşmeler çerçevesinde uygulanmalı ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi içtihatlarını dikkate almalı.” Stano, güvenlik kaygıları ile halkın meşru bilgi edinme hakkı arasında denge kurulması gerektiğini de vurguladı.

AB Komisyonu’nun aday ülke müzakerelerinde ifade ve basın hürriyetine azami dikkat atfettiğine işaret eden Stano, Stefan Füle’nin “bir ülkedeki demokrasi olgunluğunun basın hürriyeti ile değerlendirildiği” sözlerini hatırlattı. Stano, basın hürriyetine ilişkin konuların ilerleme raporunda ele alınacağını ifade etti.

Geçtiğimiz hafta Mehmet Baransu ve Taraf gazetesi sorumlu yazı işleri müdürü Murat Şevki Çoban’ın hakkında "devletin güvenliğine ilişkin belgeleri temin etme", "devletin güvenliği, iç veya dış siyasal yararları bakımından gizli kalması gereken bilgileri basın ve yayın yoluyla ifşa etme" ve "MİT’in görev ve faaliyetlerine ilişkin belge ve bilgiyi basın yoluyla ifşa etme" suçlamalarıyla 26’şar yıldan 52’şer yıla kadar hapis cezası talebiyle dava açılmıştı. CİHAN

Yorumlar