ABD’den Türkiye’ye TTIP desteği

ABD Ticaret Temsilcisi Michael Froman, ABD ile AB arasında görüşmeleri devam eden Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı (TTIP) konusunda Türkiye’nin haklı çıkarlarının korunmasına hassasiyet göstereceklerini söyledi.Türkiye-ABD Ekonomik...

Google Haberlere Abone ol
ABD’den Türkiye’ye TTIP desteği

ABD Ticaret Temsilcisi Michael Froman, ABD ile AB arasında görüşmeleri devam eden Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı (TTIP) konusunda Türkiye’nin haklı çıkarlarının korunmasına hassasiyet göstereceklerini söyledi.

Türkiye-ABD Ekonomik ve Ticari Stratejik İşbirliği Çerçevesi (ETSİÇ) 3. Bakanlar Toplantısı vesilesiyle ABD’nin başkenti Washington’da bulunan Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ile Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, ABD’li mevkidaşları ABD Ticaret Bakanı Penny Pritzker ve ABD Ticaret Temsilcisi Michael Froman ile bir araya geldi.

Görüşmede Türkiye-ABD ticaret ilişkilerinin geliştirilmesi, iki ülke arasında daha iyi bir ticaret ortamının sağlanması, havacılık ve savunma gibi hızlı büyüyen sektörlerde daha verimli iş yapılabilmesi gibi meseleler ele alındı. ABD Ticaret Bakanlığı’nda gerçekleşen görüşme sonrası ortak basın bir toplantısı düzenlendi. 4 isim de konuşmasına Manisa’nın Soma ilçesinde yaşanan maden kazası dolayısıyla hayatını kaybedenlerin ailelerine taziyelerini dileyerek başladı. Toplantıda özellikle ABD ve AB arasında görüşmeleri sürdürülen Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı (TTIP) geniş bir şekilde ele alındı.

İlk sözü alan ABD Ticaret Bakanı Penny Pritzker, iki ülke arasındaki ticaretin geliştirilmesine yönelik çok verimli görüşmeler yaptıklarını dile getirdi.

Türkiye ve ABD dünyanın en dinamik ekonomilerinden olduğunu ifade eden Pritzker, iki ülke arasındaki ticaret hacminin 10 yıl öncesine göre 3 kat artarak 19 milyar dolara yükseldiğini ama bunun yeterli olmadığını vurguladı. İki ülkenin uzun vadeli ekonomik hedeflerinin benzer olduğuna dikkat çeken Pritzker, “Her alanda birbirimize destek vermemiz gerekiyor. Örneğin; ABD Türkiye’nin 2023 yılında dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasında olma hedefini destekliyor.” ifadelerini kullandı.

Son olarak Eylül ayında Türkiye ve Polonya’ya bir ziyaret gerçekleştireceğini dile getiren Pritzker, “Bugünkü verimli görüşmelerimize bakılırsa ve daha önce Türkiye’de gördüğüm sıcak atmosfere bakılırsa bu seyahatin çok verimli ve başarılı olacağından şüphem yok.” şeklinde konuştu.

TÜRKİYE TTIP DIŞINDA KALMAMALI

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ise Türkiye ve ABD’nin dost ve müttefik iki ülke olarak ekonomik, güvenlik, siyasi ve kültürel alanları kuşatan çok yönlü ilişkilerinin olduğunu kaydetti. Görüşmelerde özellikte TTIP konusunun ele alındığının altını çizen Babacan, “Bu konu hem ABD açısından, hem AB hem de AB ile gümrük birliği yapısı içerisinde olan Türkiye açısından son derece önemli.” dedi.

TTIP ile ilgili gelişmeleri bir yandan AB bir yandan ABD ile yakın bir diyalog içinde takip ettiklerini belirten Babacan, Türkiye’nin gümrük birliğine üye olması sebebiyle özel bir konumda olduğunu dile getirdi. Babacan, “Bizim önümüzdeki dönemde yapacağımız bu süreci çok yakından takip etmek nihai noktada Türkiye’nin resmin dışında olmamasını sağlamak.” ifadelerini kullandı.

“TÜRKİYE’NİN ÇIKARLARININ KORUNMASINA DİKKAT EDECEĞİZ”

ABD Ticaret Temsilcisi Michael Froman, TTIP konusunda müzakereler devam ettikçe Türkiye’nin haklı çıkarlarının korunmasına hassasiyet göstereceklerini ve buna çok dikkat edeceklerini ifade etti. Türkiye ve ABD arasında ticaretin geliştirilmesi için kurulan Yüksek Düzeyli Komite görüşmelerinde Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi ile bir araya geldiğini ifade eden Froman, “Bu komitenin çok ciddi bir çalışma bir programı yaptığını ve önümüzdeki yıl içinde çok ciddi çok somut adımlar atacağını söyleyebilirim. AB ile yaptığımız müzakerler konusunda açık bir diyalog tutacağız ve bu müzakerelerle ilgili Türk meslektaşlarımızı çok düzenli olarak haberdar edeceğiz.” dedi.

"TÜRKİYE VE ABD BİRBİRİNİ TAMAMLAYAN ÜLKELER"

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, Türkiye ve ABD’nin birbirini tamamlayan ve muhtaç olan ülkeler olduğunu söyledi. Amerikalı dostlarının Türkiye’nin TTIP’nin dışında tutulmasına izin vermeyeceğine inandıklarını belirten Zeybekçi, “Türkiye’nin resmin dışında kalması alternatifini hiç gündeme getirmek istemiyoruz ve getirmeyeceğiz.Türkiye’nin olmadığı bir Amerika-AB TTIP anlaşmasının imzalanmış olması ve gümrük birliğine rağmen bu olayda çok edilgen poziyonda olması Türkiye için kabul edilebilir değil. Biz bunu sürdürülebilir bulmuyoruz.” ifadelerini kullandı. CİHAN

Yorumlar