ABD'den Türkiye'deki Polislere İlişkin Açıklama

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki, 17 Aralık operasyonun ardından emniyetteki görevden almalarla ilgili açıklama yaptı.

Google Haberlere Abone ol
ABD'den Türkiye'deki Polislere İlişkin Açıklama

Görevden alınan emniyet müdürü ve polis memurları ile ilgili olarak Türkiye'de her gün yeni bir gelişme oluyor diyen Psaki, bir gazetecinin Başbakan Erdoğan'ın demokrasiye saygılı bir lider olduğunu düşünüyor musunuz' sorusuna "Kendisinin yaptıkları konusunda kaygılarımız olması durumunda bunu dile getiririz, zaten bugün de yaptığımız bu" şeklinde cevap verdi.
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki, günlük basın toplantısında kendisine yöneltilen, 'Türkiye'de politik krize dönüşen süreçte, Başbakan Erdoğan 700 polisin görev yerini değiştirdi. Son günlerde de bağımsız yargı kurumlarının yetkilerini elinden almaya, internete erişime karşı katı kurallar getirmeye çalışılıyor. Buna ilişkin ABD'nin pozisyonu nedir' sorusuna "Evet, haklısınız. Sizin de belirtiğiniz gibi bunlar süregeldiği gibi, her gün de yeni bir gelişme oluyor. Türkiye'deki tüm taraflarla görüşmelerimizi sürdürmekteyiz. Kimsenin hukuktan üstün olmadığı bir yerde, kamuya mal olmuş kişilere karşı yöneltilen iddiaların olduğu bir yerde, herkese karşı yansız olunmalı. ABD, sivil ve cezai konularda Türkiye hukuk sisteminin hızlılık, şeffaflık ve adalet açısından üst düzey standartlara taşınmasını isteyen vatandaşlardan yana olduğunu her zaman açıkça belirtmiştir. Bizim düşünce ve basın özgürlüğüne ilişkin yaklaşımlarımızı biliyorsunuz. Bunları raporlarımızda da açıklıyoruz" şeklinde cevap verdi.
Türkiye'nin hala ABD'nin kilit müttefiki olduğunu vurgulayan Jen Psaki, gelişmeler hakkındaki kaygılarını değişik yer ve zamanlarda, gerek direk ve kamuya açık, gerekse özel yollardan Türk yetkililere ilettiklerini ve bunu sürdüreceklerini söyledi.
Başka bir gazetecinin, 'Geçtiğimiz yazdan bu yana Başbakan Erdoğan'ın kendisine muhalif olanlara karşı tavırlarından, çıkan olayları bastırmak için başvurduğu şiddetten dolayı Türkiye daha az güvenilen bir müttefike mi dönüştü' sorusuna da Jen Psaki, "ABD hükümetinde görevli biri olarak kendisinin durumu böyle tasvir etmeyeceği" yanıtını verdi. Psaki, ABD olarak kaygılarının olması durumunda bunu dile getirdiklerini, bunun geçmişte de yaptıklarını ve Türkiye'nin önemli bir müttefik olmayı sürdüreceğini belirtti. Psaki 'Başbakan Erdoğan'ın demokrasiye saygılı bir lider olduğunu düşünüyor musunuz' sorusunu "Kendisinin yaptıkları konusunda kaygılarımız olması durumunda bunu dile getiririz, zaten bugün de yaptığımız bu" şeklinde yanıtladı.

Yorumlar