ABD’den Hindistan’ın tartışmalı siyasetçisiyle ilk resmi temas

ABD'nin Yeni Delhi Büyükelçisi Nancy Powell'in, Hindistan’da önümüzdeki genel seçimlerde başbakan olma şansı en yüksek siyasetçisi olarak görülen Hindu milliyetçisi Bharatiya Janata Partisi (BJP) adayı Narendra Modi ile görüşmek için randevu aldığı açıkl.

Google Haberlere Abone ol
ABD’den Hindistan’ın tartışmalı siyasetçisiyle ilk resmi temas

ABD'nin Yeni Delhi Büyükelçisi Nancy Powell'in, Hindistan’da önümüzdeki genel seçimlerde başbakan olma şansı en yüksek siyasetçisi olarak görülen Hindu milliyetçisi Bharatiya Janata Partisi (BJP) adayı Narendra Modi ile görüşmek için randevu aldığı açıklandı.

ABD Dışişlerinin Hint basınına yaptığı açıklamada, Powell’in Modi ile görüşme girişimi doğrulanırken, görüşmenin bu hafta içinde gerçekleşeceği bildirildi.

ABD’nin bu girişiminin önümüzdeki Mayıs ayında yapılacak Hindistan genel seçimlerinden önce olması, Hint medyasında ABD’nin de BJP’nin bu seçimlerden birinci çıkması ihtimali ve bu durumda Modi’nin başbakan olacağı ihtimalini değerlendirdiği şeklinde yorumlandı.

2002 yılından beri Gujarat eyaleti başbakanı olan Narendra Modi, eyalette 2002 yılında meydana gelen Hindu Müslüman toplumsal çatışmalarında çoğu Müslüman 3 bine yakın kişinin öldürülmesine göz yummakla suçlanmıştı. Suçlamalarla alakalı hakkındaki bir çok davadan beraat eden Modi’nin kabinesinde bulunan bazı bakan ve bürokratlar ise olaylardaki rollerinden dolayı ceza almışlardı.

Hindistan’ın en gelişmiş eyaletlerinden biri olan Gujarat eyaletindeki icraatları ve 2002 olayları ile öne çıkan Modi, önümüzdeki genel seçimlerde başbakan olma ihtimali en yüksek aday olarak görülüyor.
CİHAN

Yorumlar