ABD’den flaş 'YouTube' açıklaması

ABD Dışişleri Bakanlığı, Twitter’ın ardından YouTube’un kapanmasına da tepki gösterdi.

Google Haberlere Abone ol
ABD’den flaş 'YouTube' açıklaması

ABD Dışişleri Bakanlığı, Twitter’ın ardından YouTube’un kapanmasına da tepki gösterdi. İfade özgürlüğüne yönelik kısıtlamalara karşı olunduğunun vurgulandığı açıklamada, Twitter’a yönelik alınan mahkeme kararının bir an önce uygulanmasının umut edildiği vurgulandı.

Günlük basın toplantısında konuya ilişkin soruları cevaplayan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Marie Harf, ifade özgürlüğüne yönelik her türlü kısıtlamaya karşı olduklarını bir kez daha dile getirdi. Harf, “Türk hükümetine, vatandaşlarının YouTube’a ayrıca Twitter’a erişim engelini kaldırma çağrısı yapmaya devam edeceğiz.” dedi.

Ankara İdare Mahkemesi'nin Twitter kapanmasına yönelik yürütmeyi durdurma kararına atıfta bulunan Harf, “Anladığımız kadarıyla dün Twitter hakkında mahkemeden bir karar çıktı. Karara uyulması için de 30 gün süre verdiler. Umarım en kısa zamanda mahkeme kararına uyulur.” ifadelerini kullandı.

Konuyla alakalı 25 Mart tarihinde Türk yetkililer ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdiklerini ifade eden Harf, “Türkiye’deki ifade özgürlüğünün geniş bir şekilde ele alındığı bir görüşme oldu. Arkadaşlarımız Türkiye’nin yeni internet yasası ve Twitter’ın kapanmasını ele aldı. ABD’nin internet özgürlüğü, gizlilik ve internet yönetimine dair duruşunu kendileriyle paylaştı. Bu görüşmede ve büyükelçimiz aracılığıyla yapılan görüşmelerde Türk hükümetine internet yasası, Twitter ve şimdi YouTube’a ilişkin çok derin kaygılarımızı iletiyoruz. Çok sert bir şekilde bu yaptıklarından vazgeçmeleri gerektiğini söylüyoruz.” diye konuştu. Harf, görüşme talebinin Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’ndan (BTK) geldiğini dile getirdi.

Son olarak YouTube’da yayınlanan ve üst düzey devlet yetkililerinin Suriye’ye yönelik olası bir müdahale tartışmasını içeren ses kayıtlarına yönelik bir bilgisi olmadığını ifade eden Harf, bu konuda yorum yapmaktan kaçındı.
CİHAN

Yorumlar