ABD'de Ermeni Tasarısı Komiteden Geçti

ABD'deki en büyük Türk çatı kuruluşu Türki-Amerikan Birliği (TAA), Senato Dış İlişkiler Komitesi'nden geçen Ermeni Tasarısı'nın kendilerini büyük bir üzüntüye sevk ettiğini duyurdu.

Google Haberlere Abone ol
ABD'de Ermeni Tasarısı Komiteden Geçti

Twitter'den yapılan açıklamada, üye dernek temsilcilerinin, 1915 olaylarını hem Senato, hem de Kongre üyelerine Türkiye'nin tezleri çerçevesinde anlattığına yer veren açıklamada, "Ne yazık ki üyelerimizin bu yoğun çabası, sonucu değiştirmeye yetmedi." denildi.

TAA, Senato Dış İlişkiler Komitesi'nden geçen Ermeni Tasarısı'na dair sosyal paylaşım sitesi Twitter üzerinden bir açıklama yaptı.

Açıklamada, tasarıyı oturuma açan New Jersey Senatörü ve Senato Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Robert Menendez'in, Salı akşamı gerçekleştirilen TAA Kurultayı açılış resepsiyonuna katıldığı belirtilirken, "Menendez'e Türk-Amerikan toplumunun tasarıdan dolayı duyduğu rahatsızlığı ifade ettik." ifadesine yer verildi.

Yeni atanan Washington büyükelçisinin henüz görevine başlamamış olmasına dikkat çekilen açıklamada, "Üzülerek ifade etmeliyiz ki Türk-Amerikan sivil toplumu, Ermeni Tasarısı'nı engelleme çabalarında bu yıl çok yalnız kaldı. Ermeni Tasarısı'nın ABD Senatosu Dış İlişkiler Komisyonu'na geldiği bir süreçte Türkiye Cumhuriyeti'nin Washington'da bir büyükelçisinin bulunmasını çok arzu ederdik." denildi.

TAA Başkanı Faruk Taban da, Twitter hesabı üzerinden konuyla ilgili bir açıklama yaptı. Ermeni Tasarısı'na verdiği destekle bilinen Senatör Robert Menendez’in TAA Kurultayı açılış resepsiyonuna katıldığını belirten Taban, bu temaslardaki temel hedeflerinin ön yargıları kırmak olduğunu söyledi. Çabaları sayesinde bir çok kongre üyesinin 1915 olaylarıyla ilgili artık daha doğru bilgilendirildiğini vurgulayan Taban, Türkiye karşıtı grupların yıllarca etkilediği senatör ve milletvekilleriyle temasların uzun vadede olumlu sonuçlar doğuracağını umduklarına dikkat çekti.

Galaya, 4 senatör ve 39 milletvekilinin katıldığını ifade eden Taban, “Önceki yıllarda olduğu gibi Amerikan Kongresi’nden yine yüksek bir katılım vardı. Türki dünyadan çok sayıda iş adamı diplomat, gazeteci ve akademisyen katıldı.” dedi. TAA Başkanı, Kongre üyelerinin konuşmalarında Türkiye’nin önemini vurguladığını belirtti.

TAA’nın, başkent Washington’da düzenlenen yıllık olağan kurultayına katılan Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON) Başkanı Rızanur Meral de yaptığı konuşmada, ABD Kongresi’nde oylanan Ermeni Tasarısı'nın ABD-Türkiye ilişkilerine herhangi bir katkıda bulunmayacağını vurgulamıştı. Meral, ABD’li milletvekillerinden Amerika’nın müttefiki Türkiye’yi bu konuda anlamalarını talep etmişti.

Yorumlar