ABD'de Bilim Dünyasını Sarsan Genetik Çalışma

Harvard Üniversitesi'nden bilim insanları, ailelerde genetik miras olarak nesilden nesile geçen hastalıkları önlemek için insan yumurtası hücrelerinin DNA'sını değiştirdi.

Google Haberlere Abone ol
ABD'de Bilim Dünyasını Sarsan Genetik Çalışma

İngiliz Independent dergisinin yaptığı habere göre, Harvard Üniversitesi vasıtası ile yürütülen DNA'sıyla oynanan insan yumurtası projesi meyvesini eda etmek üzere. ABD'li İlim kullanıcılarını , ailelerde nesilden nesile geçen önceki ırsi hastalıkları durdurmanın şeklini insan yumurtasında buldu.

EN KÜÇÜK PARÇALAR HATASIZ BİÇİMDE TEKRARDAN YAZILIYOR

Genetik modifiye şekilde tanımlanan yöntemde insan yumurtasının DNA'sı laboratuvarda inceleniyor. Crispr geni şekilde adlandırılan teknikle, insan genomunu en küçük parçalarını dahi hatasız bir şekilde yeniden yazıyor. Yumurtaya baskın şekilde BRAC1 geni ekleniyor. Bu yine sahip insanların başta meme ve rahim kanserine yakalanmadıkları biliniyor.

'ÜSTÜN EMBRİYO'LAR HENÜZ NAKLEDİLMEDİ

Harvard Üniversitesi'nden Prof. Luhan Yang ile George Church vasıtası ile yürütülen deneyde muvaffakiyet sağlandı. Ancak genetiği değiştirilmiş yumurtayla oluşturulan 'üstün' embriyolar henüz nakledilmedi.

AVRUPA ÜLKELERİNDE LEGAL DEĞİL

Bilim kullanıcılarını inceleme sonuçlanının fazla fazla yakında tıp dergilerinde yayımlanacağını açıklarken, 'Mükemmel kuşak' tyükselişma konusu oldu. İngiltere ve Avrupa ülkelerinde genetiği değiştirilmiş IVF embriyoları dizaynı ve transferi legal değil.

'AMACIMIZ MUTASYON BEBEKLER DEĞİL'

Diğer yandan Yang ile Church'ün araştırmayı hayvan deneyleri yerine direk insan yumurtası üstünde yapmış olması da tıp çevrelerince eleştiriliyor. Independent gazetesine konu için yeni izahat oluşturan Dr. Church, 'Amacımız mutasyon bebekler tasarlamak değil. Yalnızca bilimin bütün imkanlarını kullanarak sıhhatli nesiller dünyaya getirmenin şeklini bulmak' diye ifade etti .

ETİK TARTIŞMALAR DEVAM EDİYOR

Etik tyükselişmalara yol açabilecek araştırmanın embriyolara uygulanması ve kişiye nakli bunun şeklinde bir ihtimalin söz konusu bulunmadığı vurgulanıyor. Bilim dünyası bu araştırmaya gen terapisi ismini veriyor. Ancak çok sayıda yurt bu araştırmaya etik bulunmadığı itibariyle izin vermiyor

Kaynak: HABERLER.COM

Yorumlar