ABD: Türkiye’de ‘adalet ve şeffaflık’ isteyenlerden yanayız

ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından, Türkiye’deki yolsuzluk iddiaları ve polis memurlarının görevden alınmalarına ilişkin açıklamalarda bulunuldu.

Google Haberlere Abone ol
ABD: Türkiye’de ‘adalet ve şeffaflık’ isteyenlerden yanayız

ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından, Türkiye’deki yolsuzluk iddiaları ve polis memurlarının görevden alınmalarına ilişkin açıklamalarda bulunuldu. Günlük basın toplantısında konuşan Dışişleri Sözcüsü Jen Psaki, Türkiye’deki tüm taraflarla görüşmelerini sürdürdüklerini ve ABD’nin Türk hukuk sisteminin hızlılık, adalet ve şeffaflık açısından üst düzey standartlara taşınmasını talep eden vatandaşlardan yana olduklarını dile getirdi.

Bir gazetecinin, hükümetin son olarak 700 polisin görev yerini değiştirdiğini, bağımsız yargı kurulunun güçlerini elinden almaya çalıştığını ve son olarak internete erişim konusunda katı kurallar getirilmesinin gündemde olduğunu hatırlatması üzerine Sözcü Psaki, söylenenlerin doğru olduğunu ve Türkiye’de her gün başka bir gelişmenin yaşandığını söyledi. Psaki, kimsenin hukukun üstünde olmaması ve halkın önde gelenlerinin de tarafsızca soruşturulmasından yana olan Türk vatandaşlarını desteklediklerini söyledi.

Psaki, Türkiye’nin hala ABD’nin kilit müttefiki olduğunu vurguladı. Gelişmeler hakkındaki kaygılarını farklı vesileler ile gerek direk ve kamuya açık bir şekilde, gerek özel yollardan ilettiklerini ve bunu sürdüreceklerini ifade etti.

Geçtiğimiz yazdan bu yana Başbakan Erdoğan’ın kendisine muhalif olanlara karşı tutumu sebebiyle birçok ayaklanma ve şiddet olaylarının gerçekleştirdiğini hatırlatan bir gazetecinin, "Sizce bu Türkiye’yi daha az güvenilir bir müttefik mi yapıyor?" şeklindeki sorusu üzerine Psaki, ABD olarak kaygılarının olması durumunda bunu dile getirdiklerini, bunu geçmişte de yaptıklarını ve Türkiye’nin önemli bir müttefik olmaya devam edeceğini dile getirdi.

Psaki, "Başbakan Erdoğan’ın demokrasiye saygılı bir lider olduğunu düşünüyor musunuz?" şeklindeki soruya da benzer bir cevap vererek, kaygıları olması durumunda bunu dile getireceklerini söyledi. CİHAN

Yorumlar