ABD Senato'sundan Türkiye'ye Tarihi Uyarı: Medya ve Demokrasi Tehlikede

100 sandalyeli ABD Senatosu'nun 74 üyesi, Türkiye'de yaşanan demokrasi, insan hakları ve basın özgürlüğü ihlallerine karşı kaygılarını dile getiren sert bir mektuba imza attı.

Google Haberlere Abone ol
ABD Senato'sundan Türkiye'ye Tarihi Uyarı: Medya ve Demokrasi Tehlikede

100 sandalyeli ABD Senatosu'nun 74 üyesi, Türkiye'de yaşanan demokrasi, insan hakları ve bilhassa matbuat özgürlüğü ihlallerine karşı kaygıları dile getiren katı bir mektuba imza attı. Türkiye hakkında böylesi bir konu için ilk defa bu kadar fazla aşırı senatörün imza koyması dikkat çekerken, tarihî mektup, 'harekete geçmesi' çağrısıyla Dışişleri Bakanı John Kerry'ye gönderildi. Mektuptaki imza sayısının 'anayasayı değiştirmek, hatta Başkan Barack Obama'yı azletmek' için yeterli bulunan 67'yi dahi aşması, 'son derece tarihî' şekilde nitelendirildi.

SANSÜR KONUSUNDA ÇAĞRI

ABD Kongresi'nin alt kanadı Temsilciler Meclisi'nin peşinden üst kanadı Senato'dan da Dışişleri Bakanı John Kerry'e 'Türkiye'de medya üstünde süren sindirme ve basına yönelik sansür' konusu için harekete geçme çağrısı yapıldı.

100 sandalyeli ABD Senatosu'nun 39'u Demokrat, 33'ü Cumhuriyetçi ve 2'si müstakil yekün 74 üyesinin imzasını taşıyan mektupta, Zaman Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ekrem Dumanlı'nın gözaltına alınması ve Samanyolu Medya Grubu CEO'su Hidayet Karaca'nın ise tutuklandığı hatırlatıldı.

'DERİN BİR ENDİŞE KONUSU'

Mektupta, 14 Aralık'taki bu vakadan öncelikle de Erdoğan'a eleştiren yazılar kaleme saha fazla aşırı sayıda gazetecinin de işlerini kaybettikleri kaydedilerek 'Bu taktikler, demokraside kabul edilemez; hür matbuat yurttaşlar için bilgilere tam erişim merkezidir. Türk hükümetinin Türk medyasını sansürlemesi ve cezalandırma girişimi ABD için derin bir kaygı konusudur' denildi.

'ERDOĞAN İLE KONUŞUN'

New York Senatörü Charles Schumer ve Mississipi'nin Cumhuriyetçi Senatörü Roger Wicker nedeni ile kaleme tahsil edilen ve başka senatörler nedeni ile imzalanan mektubun son paragrafında; 'Bu vakaların barışçıl ve müsait bir yolla çözüme kavuşturulmasını teşvik edecek biçimde bu mevzuyu Cumhurbaşkanı Erdoğan ve yönetimiyle konuşmanız için size zinde bir davet yapıyoruz. Türk hükümetinin basını sansürleme hesabına böylesine yaygın gayretler içerisinde olması, hür toplum, hür teşebbüs, hukukun üstünlüğü, fırsat eşitliği ve demokrasinin esas prensiplerine hakarettir' ifadelerine yer verildi.

ERDOĞAN 'KİRALIK' OLARAK SUÇLAMIŞTI

Şubat ayında ABD Temsilciler Meclisi'nin 88 üyesi Kerry'ye Türkiye'de matbuat özgürlüğünün vaziyetini eleştiren bir mektup göndermişti. Cumhurbaşkanı Erdoğan Meksika'da yaptığı bir konuşmada 'Kiralık' şekilde nitelendirdiği Kongre üyelerini Türkiye aleyhinde kampanya yürütmekle suçlamıştı.

TÜRKİYE DOSTU SENATÖRLER DE İMZALADI

Mektupta aralarında Cumhuriyetçi Parti Louisiana Senatörü Bill Cassidy, Demokrat Parti Virginia Senatörü Tim Kaine, Demokrat Parti Delaware Senatörü Tom Carper ve Cumhuriyetçi Parti Arkansas Senatörü John Boozman'ın da bulunduğu fazla aşırı sayıda Türk dostu senatörün de imzası yer aldı.

Türkiye'nin Washington Büyükelçiliği ve AK Parti hükümetinin bütün çabalarına karşın rekor sayıda senatörün mektuba imza koyması, 'Ankara'ya fazla aşırı önemli uyarı' halinde yorumlandı. C. Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, şubat ayında aynı bir mektuba imza koyan Kongre üyelerini 'kiralık' diye nitelendirmesinin de ABD'de ciddiye alınmadığı söylendi.

Kaynak: HABERLER.COM

Yorumlar