ABD Savunma Bakanı’nın gergin Çin ziyareti

ABD Savunma Bakanı Chuck Hagel, Pekin’de Çin Savunma Bakanı Chang Wanquan ile görüştü.

Google Haberlere Abone ol
ABD Savunma Bakanı’nın gergin Çin ziyareti

ABD Savunma Bakanı Chuck Hagel, Pekin’de Çin Savunma Bakanı Chang Wanquan ile görüştü.
Görüşmeye iki ülke arasındaki görüş farklılıkları damgasını vurdu. Görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenlendi. Hagel, Çin’in geçtiğimiz aylarda kurduğu ve özellikle komşuları tarafından eleştirilen hava savunma sahası (ADIZ) konusunu dile getirdi. Çin'in kurduğu hava sahası ile komşularının hakkını ihlal ettiğini söyleyen Hagel, bölgede çatışmaların yaşanabileceği uyarısında da bulundu. Hagel, her ülkenin hava savunma sahası kurmaya hakkı olduğunu ancak tartışmalı adalar konusunda Çin’in, Japonya ve Tayvan yaklaşımını eleştirdi.

GÜNEY ÇİN DENİZİ’NDEKİ TARTIŞMALI ADALAR-
Bölgedeki istikrara önem verdiklerini kaydeden Bakan Chang ise, kendilerini kimsenin kontrol edemeyeceğini söyledi. Chang, Çin-ABD ilişkilerinin ne Soğuk Savaş dönemindeki ABD-Rusya ilişkileri nede ‘’kontrol eden ve edilen’’ bir ilişki olduğuna dikkat çekerek, Çin'in kalkınmasının kimse tarafından kontrol edilemeyeceğini vurguladı.
Çin'in toprakları ve egemenliği konusuna da değinen Çinli Bakan, bu konuda taviz vermeyeceklerini, bunun pazarlık konusu yapılmayacağını ve en ufak bir ihlal girişimine müsamaha göstermeyeceklerine işaret etti.
Japonya ile ilişkilere de değinen Chang, Çin-Japonya ilişkilerindeki krizin sorumluluğunun, Japonya’nın üstlenmesi gerektiğini vurguladı. Yaptıkları deniz tatbikatının herhangi bir ülke ve bölgeyi hedef almadığını da dile getiren Chang, Topkyo’nun ‘’provokatif girişimleri’’ karşısında mümkün olduğunca soğukkanlı olduklarını ifade etti.
Filipinler'in, Güney Çin Denizi’ndeki tartışmalı sınır meselesini uluslararası mahkemelere götürmesini de kabul etmeyeceklerini dile getiren Bakan Chang, ABD'den Tayvan'a silah satışını durdurmasını istedi.
-
SİBER FAALİYETLER KONUSU-
Chang ayrıca, siber faaliyetler konusuna da değinerek, Çin ordusunun siber faaliyetlerinin iç ve uluslararası hukuk çerçevesinde sınırlı olduğunu söyledi. Çinli Bakan, Çin'in barış, güvenlik, şeffaflık ve siber sahada işbirliği prensibine bağlı olduğunu da kaydetti. Chang, Çin ve ABD'nin siber güvenlikte iletişimi sürdürdüğünü ve iki tarafın askeri güçlerinin de konuyla ilgili samimi diyaloglar kurduğunu savundu.
Bu arada Çin Merkezi Askeri Komisyonu Başkan Yardımcısı Fan Changlong, Pekin’de ABD Savunma Bakanı Chuck Hagel ile görüşmesinde, Hagel’in ASEAN Savunma Bakanları toplantısı ve Japonya'da yaptığı açıklamalardan memnun olmadıklarını söyledi.
Hagel, dün geldiği Çin’de ülkenin liman şehri Qingdao’a giderek, burada Çin’in ilk uçak gemisi Liaoning’i (eski adıyla Varyag) gezmişti.
Hagel, 10 günlük Japonya, Çin ve Moğolistan ziyaretinin ardından ülkesine dönecek.
CİHAN

Yorumlar