ABD, Rus vekilin oğlunu Maldivler’de tutukladı

ABD, Rusya Liberal Demokrat Parti milletvekili Valeri Seleznev’in oğlu Roman Seleznev’i Maldivler tatilinde hackerlık yaptığı iddiası ile tutukladı. Moskova, Rusya vatandaşının üçüncü bir ülkede ABD tarafından tutuklanmasını dostça...

Google Haberlere Abone ol
ABD, Rus vekilin oğlunu Maldivler’de tutukladı

ABD, Rusya Liberal Demokrat Parti milletvekili Valeri Seleznev’in oğlu Roman Seleznev’i Maldivler tatilinde hackerlık yaptığı iddiası ile tutukladı. Moskova, Rusya vatandaşının üçüncü bir ülkede ABD tarafından tutuklanmasını dostça olmayan bir tavır olarak niteledi ve “insan kaçırma” suçlamasında bulundu.

Washington, dünyanın en sofistike kredi kartı hırsızlarından birini Maldivler’de yakaladıklarını iddia etti. ABD, Rusya vatandaşı Seleznev’i 100 bin kişinin kredi kartı bilgilerini çalarak bankaları 1,1 milyon dolar zarara uğratmakla suçluyor. Maldivler’de gözaltına alınan Seleznev, Amerikan toprağı kabul edilen Guam’a getirildi.

Rusya Dışişleri Bakanlığı, ABD’nin iki ülke arasındaki anlaşmalara uymadığını ve Rusya vatandaşını kaçırdığını açıkladı. Moskova, Maldivler’den de açıklama bekliyor. Seleznev’in suçlu bulunması durumunda 30 yıla kadar hapis cezası alabileceği belirtiliyor.

Rus basınına konuşan milletvekili Seleznev, oğlunun bilgisayar teknolojisini bilmediğini, bir provokasyon ve kumpasla karşı karşıya olduklarını söyledi. Seleznev’e göre oğlu, Rusya’da siyasi sığınma süresini bir yıl daha uzatmak isteyen Edward Snowden’e karşı takas için kullanılacak.

Oğlu ile irtibat kuramadığını kaydeden Seleznev, Maldivler’de Rusya konsolosluk görevlileri ile irtibat kurulmasına izin verilmemesi ya da avukatının çağrılmamasını eleştirdi.

ABD, daha önce de 2008’de Bangkok’ta bir otelde Rus iş adamı Viktor But’u silah kaçakçılığı yaptığı gerekçesi ile gözaltına alarak Guam’a götürmüş ve 25 yıl hapis cezasına çarptırmıştı. Rus pilot Konstantin Yaroşenko da Liberya’da bir otelde ABD tarafından gözaltına alındı. Uyuşturucu kaçakçılığından ABD’de yargılanan Yaroşenko 20 yıl hapis cezası aldı. CİHAN

Yorumlar