ABD Kongresi’nde Ukrayna oturumu

ABD Dışişleri Bakanı Yardımcıları Victoria Nuland ve Daniel Glaser Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi’nde düzenlenen oturumda Rusya’nın Ukrayna’daki eylemleri ve ABD’nin buna yönelik tutumu konusunda milletvekillerine bilgi verdi....

Google Haberlere Abone ol
ABD Kongresi’nde Ukrayna oturumu

ABD Dışişleri Bakanı Yardımcıları Victoria Nuland ve Daniel Glaser Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi’nde düzenlenen oturumda Rusya’nın Ukrayna’daki eylemleri ve ABD’nin buna yönelik tutumu konusunda milletvekillerine bilgi verdi. Nuland ve Glaser, 25 Mayıs’ta seçimlere hazırlanan Ukrayna’ya yardımların devam edeceği ve Rusya’nın eylemlerini sürdürmesi durumunda yaptırımların artacağı mesajını verdi.

Oturumun açılış konuşmasını yapan Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Ed Royce, ABD ve müttefikleri tarafından uyarılar yapılması ve yaptırımlar uygulanmasına rağmen Rusya Ukrayna’ya karşı saldırgan tutumunu sürdürdüğünü vurguladı.

Ukrayna krizinin Rusya ekonomisinin zayıflamasına neden olduğunu dile getiren Royce, “Rusya Merkez Bankası, ülkeden ilk çeyrekte 64,7 milyar doların çıktığını açıkladı. IMF’in tahminlerine göre yıl sonunda bu miktar 100 milyar dolar olacak. Rusya borsası yüzde 25 değer kaybetti. Faiz yüzdesinin artması ile ruble de büyük değer kaybetti. Dünya Bankası Rusya’nın büyüme oranının negatife dönebileceği konusunda uyardı.” şeklinde konuştu.

Rusya Devlet Başkanı Valdimir Putin’in yaptıklarının bedellerinin kabul edilebilir olduğunu düşündüğünü dile getiren Royce, “Bu değişmeli.” dedi.

YARDIMLARDA ÖNCELİK DAHA FAZLA İHTİYACI OLAN BÖLGELERE

ABD’nin Ukrayna’ya yönelik yardımlarına değinen Dışişleri Bakanı Victoria Nuland, yardımlarda en fazla ihtiyaç duyulan bölgeden başlandığını dile getirdi. 2013’te 92, 2014’te 86 milyon dolar yardım yapıldığını buna 50 milyon dolar ilave edeceklerini belirten Nuland, ayrıca bu ülkeye 1 milyar dolarlık kredi sağlayacaklarını hatırlattı. Nuland, “ABD, 25 Mayıs’ta demokratik cumhurbaşkanlığı seçimlerine hazırlanan ve halkının barışçıl, güvenli, müreffeh ve birlik içinde bir geleceğe sahip olması için çalışan Ukrayna’ya finansal, teknik ve ölümcül olmayan güvenlik yardımı yapıyor.” ifadelerini kullandı.

ABD yönetimi tarafından yakın zamanda açıklanan yaptırım kararlarını hatırlatan Nuland, “Rusya’nın Kırım’ı işgali ve illegal bir şekilde topraklarına katmasını sebebiyle ödediği ekonomik bedelleri düzenli bir şekilde artırıyoruz.” şeklinde konuştu.

Nuland konuşmasında ayrıca Ukrayna ve Avrupalı müttefiklerle gerilimi azaltacak diplomasi kapısının açık kalması noktasında da birlikte çalıştıklarını dile getirdi. NATO müttefiklerine yeniden güven vermek için atılan adımlar atıldığını, Moldova ve Gürcistan gibi bölgesel önemi olan ülkelere destek sağlandığını ifade etti.

AMAÇ RUSYA’YA ANINDA BEDEL ÖDETECEK UYGULAMALAR

Dışişleri Bakanı Yardımcısı Daniel Glaser yaptırımlar ve bunların Rus ekonomisine olan etkilerine dair detaylar verdi. Rusya’ya anında bedel ödetecek uygulamalar ve yaptırımlardan daha kolay zedeleneceği bir ortam oluşturma yaklaşımında olduklarını dile getiren Glaser, bu sebeple hazine bakanlığının sadece Ukraynalı eski yetkililer, Kırımlı ayrılıkçılar ve onların Rus hükümetindeki destekçilerini değil bunun yanında Başkan Putin’in yakın çevresindeki isimleri de hedef aldığını söyledi.

Yaptırımlara ait bilgiler ve bunun sonucunda Rus ekonomisine ait rakamlar veren Glaser, “Krizin diplomatik yollardan çözümü ana amacımız olmaya devam ediyor ama eğer Rusya Ukrayna’da illegal ve istikrarsızlaştırıcı eylemlerine devam ederse önemli bedeller yükletebilir ve hali hazırda zayıf olan Rusya ekonomisinin izolasyonunu genişletebiliriz.” ifadelerini kullandı. CİHAN

Yorumlar