ABD Kongresinde, Türkiye-Ermenistan Tasarısı

ABD Kongresi’ne, Başkan Obama’yı "Türkiye-Ermenistan ilişkilerinin, geliştirilmesi ve kalıcı yönde ilerlemesini sağlaması” amacıyla karar tasarısı sunuldu.

Google Haberlere Abone ol
ABD Kongresinde, Türkiye-Ermenistan Tasarısı
"Obama yönetiminin Türkiye-Ermenistan ilişkilerini geliştirmek yönünde çalışmalarda bulunulduğunu" belirten tasarı, “Obama’nın  iki ülke arasındaki ilişkileri geliştirmek için atılan adımların, kısa vadede olumlu dönüşlerinin olacağını söylediği ancak Obama’nın bu konuda başarısız olduğu" kaydedildi.

Tasarıda, ilişkilerin geliştirilmesi için Obama’ya, “Türkiye ve Ermenistan’ın ortak çıkarlarıyla ABD’nin bölgedeki güvenlik çıkarlarını koruması yönünde çalışması" çağrısı yapıldı.

Türk-Ermeni ilişkilerinin olumlu yönde gelişmesiyle ilgili ilk tasarı

Türk Enstitüsü Başkanı Derya Taşkın, yazılı açıklamada, “Kongrenin sunduğu tasarıyı desteklediklerini" kaydetti.

Eski Texas Milletvekili Solomon Ortiz de “Kongre’de görev aldığı 28 yıllık sürede barışçıl ifadelerden çok karşılıklı suçlamalarda bulunulduğunu artık iki ülke arasındaki ilişkilerin geliştirilerek barışçıl bir noktada buluşulmasını ifade etti.

Geçmiş dönemlerde Florida Milletvekili Curt Clawson, Kongre'ye sunulmak üzere, Türkiye-Ermenistan ilişkilerinin barışçıl olarak ilerletilmesi yönünde Obama'ya çağrıda bulunulan karar tasarısı hazırlamıştı. Tasarıda, Obama’ya Sözde Ermeni soykırımı 1915 olaylarının "tarafsız, yapıcı ve kalıcı Türk-Ermenistan ilişkileri doğrultusunda ele alınması için görev gücü oluşturması" önerilmişti.

 

 

Yorumlar