ABD: IŞİD Afganistan'da zayıflıyor

Amerikalı General Afganistan'da DAEŞ varlığının zayıfladığını söyledi.

Google Haberlere Abone ol
ABD: IŞİD Afganistan'da zayıflıyor

Afganistan'daki Kararlı Destek Misyonu yetkilisi Amerikalı General Charles Cleveland, terör örgütü DAEŞ'in Afganistan'da üç ay önce 6 ila 8 bölgeyi kontrolü altında tuttuğunu, şimdi ise bu bölgelerin sayısının 2 ya da 3'e düştüğünü söyledi.

Cleveland, Afganistan'da DAEŞ ile mücadele konusunda yaptıklarını Afganistan'dan video konferans yöntemiyle Pentagon'daki gazetecilere aktardı.

Bu yılın ilk üç ayında ABD kuvvetlerinin Afganistan'da yaklaşık 100 hava saldırısı düzenlediğini, bunların 80 kadarının DAEŞ'e yönelik olduğunu bildiren Cleveland, saldırıların özellikle Nangarhar civarında yoğunlaştığı bilgisini verdi.

Afgan güvenlik güçlerine eğitim ve yardıma devam ettiklerini kaydeden Cleveland, bazı operasyonlarda ABD'nin hava saldırısından sonra Afgan güçlerinin karada temizlik yaptığını belirtti.

Cleveland, DAEŞ'in Afganistan'da zayıfladığını ifade ederek, "Üç ay kadar önce DAEŞ'in 6 ila 8 bölgede etkin olduğunu düşünüyorduk. Bugün 2 ya da 3 bölgedeler." dedi.

Cleveland, DAEŞ militanlarının Nangarhar'dan Kunar-Nuristan ya da Gazne'ye doğru kaçmaya başladığını, bunun sebebinin ise genişleme değil, "kaçarak hayatta kalma çabası" olduğunu söyledi.

Son dönemde bazı DAEŞ militanlarının örgütten ayrılmaya başladığını dile getiren Cleveland, "Bu kişiler ya silah bırakıyor ve hükümet güçlerine dönüyor ya da Taliban'a geri katılmaya çalışıyor" ifadesini kullandı.

 

Yorumlar