ABD Irak’a asker göndermiyor ama operasyon için yeşik ışık yaktı

ABD Başkanı Barack Obama, isyancılar karşısında Irak hükümetinin tüm şehirlerini koruyacak güçte olmadığının görüldüğünü belirtti. Obama, Amerikan askeri gücünü kullanma konusunda önümüzdeki günlerde bir karara varacağını söyledi....

Google Haberlere Abone ol
ABD Irak’a asker göndermiyor ama operasyon için yeşik ışık yaktı

ABD Başkanı Barack Obama, isyancılar karşısında Irak hükümetinin tüm şehirlerini koruyacak güçte olmadığının görüldüğünü belirtti. Obama, Amerikan askeri gücünü kullanma konusunda önümüzdeki günlerde bir karara varacağını söyledi. Ancak Başkan Obama, Irak’taki gelişmelere kara harekatından ziyade farklı seçenekler üzerinde durulduğu mesajını da verdi.

Irak-Şam İslami Devleti'nin (IŞİD) şimdi de başkent Bağdat’ı tehdit etmeye başladığına dikkat çeken Obama, ‘‘Irak’a yeniden asker göndermeyeceğiz ama diğer tüm seçenekler üzerinde çalışmaları için ulusal güvenlik ekibime görev verdim.’’ dedi.

Başkan Obama, "Bu, Irak ve Irak insanı için bir tehlike teşkil etmektedir ve teröristlerin doğası göz önüne alındığında Amerikan çıkarlarına karşı da bir tehdit oluşturmaktadır." diyerek olaylara duyarsız kalamayacaklarını söyledi.

Irak Ordusu'na destek vereceklerini ancak asker göndermeyeceklerini ifade eden Barack Obama, desteğin ancak Irak'ta mezhepsel gerilimi azaltacak adımların atılması ile mümkün olacağı şartına bağladı.

IŞİD’e karşı nasıl bir operasyon düzenleneceğine ancak bölgeden gelecek istihbarat ve bilgiler ışığında karar verileceğini belirten Obama, Irak'taki gelişmeleri önümüzdeki birkaç gün boyunca yakından izleyeceklerini söyledi. Obama, atılacak adımlar konusunda Kongre ile istişare içinde olacaklarını ifade ederek, bölge ülkelerinin de bu konuda yardımcı olmalarını istedi. ABD Başkanı Obama, IŞİD'in eylemleriyle gün yüzüne çıkan problemin uzun dönemde çözülecek bölgesel bir problem olduğunu ifade etti.

Barack Obama, IŞİD'in Şiiler tarafından kutsal sayılan yerlere saldırması durumunda şiddetlenebilecek bir mezhep çatışmasını dindirmenin kolay olmayacağını dile getirdi. Obama, Irak'ın sorunlarının yabancı ülkelerin müdahalesiyle çözülmesinin de mümkün olmadığını söyledi. CİHAN

Yorumlar