ABD ile Rusya Türkmen Dağı'nda anlaştı iddiası

Türkiye'nin hemen yakın sınırındaki Doğu Akdeniz Bölgesi'nin Esed ve Rusların kontrolüne bırakılmak istendiği belirtiliyor. Bunun için Rusya ve ABD arasında bir anlaşma yapıldığı ifade ediliyor.

Google Haberlere Abone ol
ABD ile Rusya Türkmen Dağı'nda anlaştı iddiası

Stratejik Düşünce Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Birol Akgün, "Suriye'deki belirli bölgeler, paylaşılmış gibi görünüyor. Bunların içerisinde Türkiye'nin hemen yakın sınırındaki Doğu Akdeniz Bölgesi, Esed ve Rusların kontrolüne bırakılmak isteniyor. Demek ki burada Rusya ve ABD arasında bir anlaşma var" dedi.

Prof. Dr. Akgün, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Suriye'nin Lazkiye kentinin kuzeydoğusunda bulunan Bayırbucak bölgesinde Türkmenlerin aylardır direndiğini anımsattı.

Türkmenlerin yaşadığı bölgenin Türkmendağı adıyla anıldığına dikkati çeken Akgün, buranın Şam ve Lazkiye'ye hakim noktada bulunduğuna işaret etti.

Akgün, stratejik olarak Türkmendağı'na hakim olunamadığında, Rusya'nın Lazkiye'deki deniz ve hava üslerine karşı bölgenin korunamayacağını ifade ederek "Son aylarda Esed ve Rus güçlerince o bölgenin yoğun saldırı altında tutulmasının ve acımasızca silah kullanılmasının ardında Akdeniz'e yakın bölgelerin sorunsuz şekilde Esed'e teslim edilmesi amacı yatıyor" diye konuştu.

"SÜNNİ ARAP DÜNYASI İLE TÜRKİYE ARASINDAKİ BAĞ KESİLMEK İSTENİYOR"

Türkmenlerin, Selçuklu ve Osmanlı döneminden itibaren bölgede varlığını sürdürdüğüne dikkati çeken Akgün, şöyle devam etti:

"Haçlı seferlerine karşı savaşmak üzere gelen Türkmenler, bin yıldır o bölgede yaşıyor. Türkmendağı, bu anlamda tarihsel ve stratejik olarak önemli bir yerdir. Sembolik bir anlam da taşıyor. Türkmendağı, maalesef düşme aşamasına gelmiştir. Buradaki sorun, Türkiye'nin sözde müttefiki Amerika gibi Batı dünyasının Özgür Suriye Ordusu içerisindeki Türkmenlere yardım etmemesidir. Suriye'deki belirli bölgeler, paylaşılmış gibi görünüyor. Bunların içerisinde Türkiye'nin hemen yakın sınırındaki Doğu Akdeniz Bölgesi, Esed ve Rusların kontrolüne bırakılmak isteniyor. Demek ki burada Rusya ve ABD arasında bir anlaşma var. Diğer bölgeler de PYD üzerinden kontrol edilmek isteniyor. Böylece Suriye'nin geleceğinde, Sünni Arap dünyası ile Türkiye'nin bağları kesilmeye çalışılıyor."

Yorumlar