ABD ile İsrail arasında “Kerry” krizi

İsrail Savunma Bakanı Yaalon’un ABD Dışişleri Bakanı Kerry hakkındaki ifadelerine Washington’dan sert tepki geldi.

Google Haberlere Abone ol
ABD ile İsrail arasında “Kerry” krizi

İsrail Savunma Bakanı Yaalon’un ABD Dışişleri Bakanı Kerry hakkındaki ifadelerine Washington’dan sert tepki geldi. Yaalon, Kerry’yi “mesihi ihtiraslara sahip olmakla” suçlamış ve “Kerry’ye Nobel Barış Ödülü’nü verin, İsrail’i rahat bıraksın.” şeklinde konuşmuştu.

İsrail ve Filistin arasındaki yeniden başlayan barış görüşmelerinde büyük çaba harcayan ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’ye İsrail tarafından sarf edilen sözler iki ülke arasında gerilimi yükseltti.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki, konuyla ilgili yaptığı açıklamada; “Eğer Bakan Yaalon’un sözleri doğruysa; İsrail’in güvenliği için elinden geleni yapan ABD’ye yönelik bu sözler utanç verici ve çok yakışıksızdır.” şeklindeki ifadelere yer verdi.

Jerusalem Post gazetesinin aktardığı habere göre Psaki, İsrail’den bu konuda açıklama beklediklerini kaydetti.

İsrail Savunma Bakanı Moshe Yaalon, ülke basınına yansıyan bir demecinde Ortadoğu barış süreci için çaba harcayan ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’nin “mesihi ihtirasları” olduğunu ima etmiş ve “Kerry’ye Nobel Barış Ödülü’nü verin, İsrail’i rahat bıraksın” şeklindeki sözlere yer vermişti.

Olayın ardından Başbakan Binyamin Netanyahu ise tansiyonu düşürmek için “İki ülke arasında fikir ayrılıkları olabileceğini, önemli olanın kişisel görüşler değil ülkeler arası ilişkiler olduğu” söylemişti.

ABD, İsrail ve Filistin arasında geçen yaz başlayan görüşmelerin 9 aylık bir süre zarfında tamamlanması ve ortak bir anlaşma metni hazırlanması için çalışıyor.

Ancak görüşmeler İsrail tarafının yaptığı provokatif eylemlerle sık sık çıkmaza giriyor. CİHAN

Yorumlar