ABD, Hintli diplomatı sınır dışı etti

Hindistan ile ABD arasında diplomatik krize sebep olan Hindistan’ın New York’taki iki numaralı diplomatı Devyani Khobragade, ABD jürisi tarafından suçlu bulunarak sınır dışı edildi.

Google Haberlere Abone ol
ABD, Hintli diplomatı sınır dışı etti

Hindistan ile ABD arasında diplomatik krize sebep olan Hindistan’ın New York’taki iki numaralı diplomatı Devyani Khobragade, ABD jürisi tarafından suçlu bulunarak sınır dışı edildi.

Vize belgesinde usulsüzlük ve işçisine vaat ettiği ücreti ödememekten tutuklanan sonra kefaretle serbest bırakılan Khobragede, jüri tarafından suçlu bulundu. ABD makamları Khobragade’ye tam dokunulmazlık başvurusunun da kabul edildiğini bildirdi, ancak mahkemece suçlu bulunduğu için ülkeyi terk etmesini istedi. Dokunulmazlığı olan Khobragade’nin hakkında ABD mahkemesince verilen kararın ise sabit kalacağı açıklandı.

Aradan geçen 1 aylık süre zarfında ABD tarafından gelen açıklamalardan tatmin olmayan Hindistan hükümeti ABD’den özür talep etmişti. Talebi kabul görmeyince önce Yeni Delhi’deki ABD elçiği çevresindeki üst düzey korumayı kaldırdı. Daha sonra ABD'li diplomatların havaalanı kartlarını ve vergisiz eşya sokma haklarını kaldıran Hindistan en son ABD elçiliği içindeki havuzlu tenis kortlu, barlı kulübü kapattığın açıkladı. Dahası herhangi bir ABD'li diplomat trafik kurallarına dahi uymazsa cezalandırılacak. Hindistan’ın son adımı ile Yeni Delhi hükümeti Hindistan’daki bütün ABD devlet temsilciliği ve okullarına girecek malzemelerden vergi alacak.

23 Haziran 2013’te Khobragade’nin Hindistan’dan getirdiği hizmetçisi Sangeeta Richard eve gelmedi. Daha sonra Khobragade hakkında belgede usulsüzlük ve maaşını ödemediği gerekçesi ile şikayetçi olduğu anlaşılan Richard’ın Hint pasaportu iptal edildi. Hakkında Delhi’de bir mahkemede dava açılan Richard, ABD makamlarından istendi ancak bu kabul görmedi. 12 Aralık 2013’te Devyani Khobragade çocuğunu okula bıraktıktan sonra sokak ortasında kelepçelenerek gözaltına alındı ve adi suçluların olduğu bir nezarethanede bir süre kaldı. Khobragade daha sonra Hindistan Büyükelçiği tarafından 250 bin dolar kefaret ödenerek, ABD makamlarınca serbest bırakılmıştı.

Hindistan Dışişleri sözcüsü Sayed Akbaruddin, Khobragade’nin bu gece Hindistan’a gelmek için başı dik olarak ABD’den ayrıldığını açıkladı. ABD’den ayrılırken açıklama yapan Khobragade, bütün suçlamaları reddederek hizmetçisinin kumpasına geldiğini belirterek Richard’ı kendinden para çalmakla suçladı.
Hindistan hükümetinin şu aşamadan sonra ABD diplomatlarına karşı tutumu merak konusu. CİHAN

Yorumlar