ABD, Çin’e ileri teknoloji yasağını yumuşatıyor

ABD, Çin’e uyguladığı ileri teknoloji yasağını ‘’aktif bir planla’’ yumuşatacağını açıkladı.

Google Haberlere Abone ol
ABD, Çin’e ileri teknoloji yasağını yumuşatıyor

ABD, Çin’e uyguladığı ileri teknoloji yasağını ‘’aktif bir planla’’ yumuşatacağını açıkladı. Bu gelişmenin, iki ülke arasındaki askeri ve ticari sürtüşmenin, iki tarafın ekonomik ilişkilerini sürekli geliştirmesini engellemeyeceğinin bir işareti olarak yorumlandı.

Çin Tarım Bakanı Han Changfu ve Başbakan Yardımcısı Wang Yang, bugün başkent Pekin’de ABD Ticaret Bakanı Penny Pritzker ve ABD Ticaret Temsilcisi Michael Froman ile bir araya geldi ve görevinden ayrılacağını açıklayan ABD’nin Pekin Büyükelçisi Gary Locke’ın da hazır bulunduğu yıllık ticari görüşmelerde ikili bir anlaşma imzalandı.

Dünyanın en büyük ekonomisi ABD ile ikinci büyük ekonomisi Çin arasındaki anlaşmayla ilgili olarak Çin Ticaret Bakany Yardımcısı Wang Chao, ABD’nin sivil kullanım için özellikle sivil havacılık, enformasyon teknolojisi ve petrol ve gaz arama gibi Çin’e yüksek teknoloji ihracatında destek vermeyi kabul ettiğini ifade etti.

TİCARET AÇIĞININ ANA NEDENİ YÜKSEK TEKNOLOJİ İHRACATI SINIRLAMASI

Wang ayrıca, ABD’nin ileri teknoloji ihracatı sınırlamasının iki ülke arasındaki ticaret açığının en büyük sebebi olduğunu savundu. İki ülkenin bu alanda anlaşmaya varmasının iki tarafın da yararına olduğunu ifade eden Wang, ABD’deki teknoloji ürünlerinin Çin’in toplam teknoloji ithalatının yaklaşık 10 yıl önce yüzde 18’ine tekabül ettiğini belirterek, ‘’Şimdi ise yüzde 7’’ diye konuştu.

İki ülke arasında enerji işbirliği alanında mutabakat zaptı da imzalandı. Çin’in ABD’den doğal gaz arama teknolojisine acil ihtiyaç duyduğu da biliniyor. Bununla birlikte yine Çin’in, ABD’nin rüzgar, güneş ve nükleer gibi temiz enerji teknolojisine ihtiyaç duyduğu belirtiliyor.

KARŞILIKLI BAĞIMLILIK YÜKSEK

İki ülke arasında son günlerde ticari ve askeri sürtüşmeler yaşanıyor.

Çin, geçtiğimiz gün, ABD'den ithal edilen 545 bin ton mısırda transgenik (genetiği değiştirilmiş-GDO) içerik tespit edildiği bildirmiş ve bu ürünlerin ABD'ye iade edileceğini açıklamıştı.

5 Aralık günü de ABD’nin USS Cowpens adlı güdümlü füze kruvazörünün, Pasifik’teki ‘’uluslararası sularda’’ bir Çin savaş gemisi tarafından durdurma girişimiyle iki tarafın gemileri çarpışma tehlikesi yaşamıştı. Çin olayla ilgili olarak ABD’yi suçlamıştı.

Çin medyasına göre, Pekin Üniversitesi Uluslararası Çalışmalar Okulu'ndan Niu Jun, iki tarafın "küçük çatışmalar ile, doğru yöne doğru’’ hareket ettiğini söyleyerek, Çin-ABD ilişkilerinin soğuduğu yönündeki iddiaları reddetti. Niu, son yıllarda inişler ve çıkışların olduğu iki dev güç arasındaki ilişkilerin en dayanıklılarından olduğunu, çünkü iki ülkenin karşılıklı yüksek bağımlılığı bulunduğunu ifade etti. CİHAN

Yorumlar