ABD, CIA'in 'Yeterli Delil Yok' Raporuna Rağmen Irak'ı İşgal Etmiş

Saddam Hüseyin yönetiminin kitle imha silahı ürettiği iddiasının teyidi için yeterli delil olmadığının dönemin Başkanı George Bush ve yönetimine bildirildiği ortaya çıktı.

Google Haberlere Abone ol
ABD, CIA'in 'Yeterli Delil Yok' Raporuna Rağmen Irak'ı İşgal Etmiş

ABD'nin Irak işgali öncesinde hazırlanmakta olan istihbarat raporunda, Saddam Hüseyin yönetiminin kitle imha silahı ürettiği iddiasının teyidi için yeterli kanıt olmadığının zamanın ABD Başkanı George Bush ve yönetimine bildirildiği ortaya çıktı.

GİZLİLİK KALKTI

ABD merkezli Vice News'in haberine göre, Bush yönetiminin, Irak'ta kitle imha silahı ürettiği iddiasına dayanak yaptığı ve ABD Kongresi'nden Irak'ı işgal etmek için yetki almakta kullandığı 93 sayfalık istihbarat raporunun iri bölümünün gizliliği kaldırıldı

'BİLGİ EKSİKLİĞİ VAR'

Vice News'te, bilgi edinme yasası vasıtası ile CIA'dan edinildiği belirtilen raporda yer piyasa istihbarat birimlerinin değerlendirmesinde, Irak'ta Saddam Hüseyin yönetiminin kitle imha silahı üretme programı yürüttüğü iddialarına ait kilit konularda bilgi eksikliği bulunduğu vurgulanıyor.

Raporda Irak'ın kitle imha silahı üretim programına devam ettiği lakin bu silahlara ait anahtar konumdaki bir fazla fazla mühim bilginin noksan bulunduğu kaydediliyor.

BUSH TAM TERSİNİ İDDİA ETMİŞTİ

Bush yönetimi ise harp öncesi izahatlarda, istihbarat raporlarının sarsılmaz şekilde Irak'ta kitle imha silahı bulunduğunu doğruladığını savunmuştu.

'KAPASİTESİ YOK'

Raporda dikkat çeken bir husus ise Saddam Hüseyin'in nükleer silaha sahip olma niyeti olmasına rağmen bunu yapabilecek materyalinin olmadığı ve yakın sürede bunu yapabilecek kapasitesinin de olmadığının Bush yönetimine bildirilmiş olması.

EL KAİDE YALANI

Raporda, zamanın ABD Dışişleri Bakanı Donald Rumsfeld'in, Irak rejimi ile El Kaide içerisinde işbirliği olduğuna ait 'kesin kanıtları olduğu' iddiası da teyit edilmiyor.

O güne kadar yakalanan El Kaide militanlarının hiçbirisinin Irak'ta eğitim veya bu rejimden destek aldığı bilgisinin olmadığı belirtilen raporda, Saddam Hüseyin rejimi ile El Kaide içerisinde operasyonel bir bağ bulunamadığı kaydediliyor.

Bush yönetimi 2003 yılında kitle imha silahları bulunduğu gerekçesiyle Irak'ı işgal etmiş lakin söz konusu silahlar bulunamamıştı.

20 Mart 2003 tarihinde başlatılan Irak işgali ülkede etnik ve mezhepsel bölünmeyi körüklemiş, işgal sonucunda ortaya çıkan kargaşa itibariyle yüzbinlerce şahıs hayatını kaybederken, milyonlarca insan ise sığınmacı olaraka yaşamak mecburiyetinde kalmıştı.

Kaynak: HABERLER.COM

Yorumlar