ABD Başkan Yardımcısı Biden ve 400 kişilik ekibi yarın Kıbrıs'a geliyor

ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden Kıbrıslı liderlerle görüşmek üzere yarın Kıbrıs'a geliyor. Rumlar, KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu'nu makamında ziyaret edecek olan Biden'in bu ziyaretine pek sıcak bakmıyor.Biden'ın yarın Bükreş ziyaretinin...

Google Haberlere Abone ol
ABD Başkan Yardımcısı Biden ve 400 kişilik ekibi yarın Kıbrıs'a geliyor

ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden Kıbrıslı liderlerle görüşmek üzere yarın Kıbrıs'a geliyor. Rumlar, KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu'nu makamında ziyaret edecek olan Biden'in bu ziyaretine pek sıcak bakmıyor.

Biden'ın yarın Bükreş ziyaretinin hemen ardından adaya gelmesi bekleniyor. Joe Biden’e, yarınki Kıbrıs ziyaretinde, 400 çalışma arkadaşı eşlik edecek. Adadaki temaslarına Perşembe günü başlayacak olan Biden, Rum lider Nikos Anastasiadis ile görüşmesinin ardından Derviş Eroğlu ile de KKTC Cumhurbaşkanlığı'nda bir araya gelecek.

Eroğlu, Biden'in adaya gelişi öncesinde yaptığı açıklamada, Kıbrıs sorununda yakın bir zamanda olumlu atılması temennisinde bulundu.

Biden'in yarın adaya geleceğini hatırlatan Derviş Eroğlu, "ABD Dışişleri Bakanı'nın gelme ihtimali var. Diğer ülke elçilikleriyle haftada bir iki görüşüyoruz. Herkesin beklentisi olumlu sonuç alınmasıdır. Bizim de aynı düşünce içerisinde olduğumuzu görüyorlar." dedi.

BİDEN'İN İNECEĞİ LARNAKA HAVALİMANI'NDA BOMBA PANİĞİ

Yaşanan bu gelişmelerin yanı sıra Biden'in yarınki ziyareti öncesinde ABD heyetinin adaya inmesinin beklendiği Larnaka Havalimanı'nda bomba ihbarı yapıldı. Bunun üzerine Rum polisi ve ABD’li yetkililer Güney Kıbrıs’taki tüm havalimanlarında arama yaptı. İhbar asılsız çıkarken, güvenlik en üst düzeye çıkarıldı.

RUM SİYASİ PARTİLER BİDEN'İN GELİŞİNE OLUMLU BAKMIYOR

Öte yandan, Biden'in gelişini Rum kesiminde de heyecana sebebiyet verdi. Rum Demokrat Partisi (DİKO) ve Demokratik Seferberlik Partisi (DİSİ) yetkilileri Biden’ın gelişine, “Kıbrıs’ın” çıkarlarına yönelik farklı bakış açısı taşıyor.

DİSİ partisi adına konuşan, Dimitris Şilluris, Biden’ın ziyaretinin fiili bir şekilde, ABD’nin Kıbrıs ve bölgeyle ilgili büyük ilgisini dile getirdiğini ifade etti. DİKO Başkanı Nikolas Papadopulos ise açıklamasında, Biden’ın ziyaretini, Rum kesiminin çıkarları açısından zarar verici olarak nitelendirdi.

Sosyalist, EDEK Başkanı Yannakis Omiru ise Biden’ın ziyaretiyle ilgili olarak, hükümeti, doğal gazın Türkiye üzerinden geçişiyle ilgili görüşünü Biden önünde netleştirmeye çağırdı.

RUSYA BİDEN'İN GELİŞİNDEN RAHATSIZ

Rusya’nın Güney Kıbrıs’taki Büyükelçisi Stanislav Osadchiy, ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’ın Ada’ya yapacağı ziyaret öncesinde yaptığı açıklamada, Doğu Akdeniz’de keşfedilen hidrokarbonları Kıbrıs sorunu açısından iki tarafı keskin bıçak olarak niteledi.

“Kıbrıs'ta doğal gaz yatakları bulunmasının Kıbrıs sorununun çözümünde belirleyici rol oynayacağına inanıp inanmadığı ile ilgili konuşan Osadchiy, Kıbrıs sorununun çözümüyle kendi siyasi ve ekonomik nedenleri yüzünden ilgilenen bazı ‘yabancı oyuncuların’ öncelikle kendi çıkarlarına olacak, Kıbrıslıların isteklerini gerektiği ölçüde yansıtmayacak bir çözüm dayatma çabalarını yoğunlaştırmaları tehlikesini de artırıyor. Bu şartlarda, Kıbrıs’ın ve Kıbrıslıların sadık ve denenmiş bir dostu olan Rusya tarafından verilecek destek, önemini asla kaybetmez.” açıklamalarında bulundu. CİHAN

Yorumlar