ABD Anayasa Mahkemesi, meclis toplantıları öncesi yapılan ibadeti yasal buldu

ABD Anayasa Mahkemesi, New York’ta meclis toplantıları öncesinde yapılan ibadetin (dua) engellenmesi için açılan davayı 4 e karşı 5 evet oyuyla reddetti. Mahkeme, gerekçe olarak yasalarda yer alan "din özgürlüğü" ne vurgu yaptı.New York’un...

Google Haberlere Abone ol
ABD Anayasa Mahkemesi, meclis toplantıları öncesi yapılan ibadeti yasal buldu

ABD Anayasa Mahkemesi, New York’ta meclis toplantıları öncesinde yapılan ibadetin (dua) engellenmesi için açılan davayı 4 e karşı 5 evet oyuyla reddetti. Mahkeme, gerekçe olarak yasalarda yer alan "din özgürlüğü" ne vurgu yaptı.

New York’un Greece bölgesinde yaşayan davacı Linda Stephens ve Susan Galloway, kendilerinin ateist ve yahudi olduklarını belirterek, yapılan dualarda Hz. İsa’dan bahsedilmesini uygun bulmadıklarını ifade etmişti. Her iki vatandaş, bu durumun anayasanın ilk maddesine aykırı olduğu gerekçesiyle dava açtmıştı.

Anayasa Mahkemesi ise anayasada geçen dini özgürlükler maddesinden dolayı, isteyen her dini grubun ibadet edebileceği yönünde karar verdi.

Anayasa Mahkemesi Grup Başkanı David Cortman “Amerika’da dini çeşitlilik ve özgürlükler desteklenir. İnsanları inandıkları şeylerden bahsettikleri için dışlamayız veya susturmayı düşünmeyiz.” dedi. Davacı Linde Stephens ise, devletin din alanına sokulmasının birçok ayrılık yarattığını ifade etti.

94 bin nüfuslu Greece bölgesinde, 1999’dan beri toplantılara dua ile başlanıyor. CİHAN

Yorumlar