ABD, Almanya'yı dinlemekten vazgeçmeyecek

Ulusal Güvenlik Kurumu (NSA) çerçevesinde başlayan gözetleme skandalının patlak vermesinden sonra Almanya ile ABD arasında gerçekleştirilmesi istenen ‘no-spy’ anlaşması çıkmaza girdi.

Google Haberlere Abone ol
ABD, Almanya'yı dinlemekten vazgeçmeyecek

Ulusal Güvenlik Kurumu (NSA) çerçevesinde başlayan gözetleme skandalının patlak vermesinden sonra Almanya ile ABD arasında gerçekleştirilmesi istenen ‘no-spy’ anlaşması çıkmaza girdi. ‘Karşılıklı gözetlememe anlaşması’ olarak bilinen ‘no-spy’la ilgili olarak ortaya atılan iddia karşısında Alman istihbaratı müzakerelerin devam ettiğini duyurdu.

ABD’nin istihbarat teşkilatı NSA’nın, sınırsız küresel gözetleme faaliyetlerinin eski çalışanı Edward Snowden tarafından ifşa edilmesinden sonra Başbakan Angela Merkel’in de telefonlarını dinlediği ortaya çıkmıştı. Hıristiyan Demokrat Birlik Partili (CDU) Merkel başta olmak üzere Alman yetkilileri bu dinlemeleri eleştirmiş, ‘dostlar arasında böyle bir şey olmamalı’ denilerek karşılıklı ‘ispiyonlamama anlaşması’ imzalanacağı dile getirilmişti.

Süddeutsche Zeitung gazetesi ve NDR televizyon kanalı ise hafta başında bu anlaşmanın çıkmaza girdiğini, imzalanmamasının gündemde olduğunu yazdı.

Alman İstihbarat Teşkilatı BND tarafında ise bu iddialara yönelik, “Söz konusu işbirliği anlaşması üzerindeki müzakereler devam ediyor” açıklaması geldi. Federal Hükümet tarafından da ABD’li partnerlerle istihbarat teşkilatlarının işbirliğinin yeni temelleri üzerindeki görüşmelerin devam ettiği bildirildi.

Muhalefetteki Yeşiller Partisi Meclis Grubu Başkan Yardımcısı Konstantin von Notz, Spiegel Online’a yaptığı açıklamada federal hükümeti bu konuda rezil olmakla suçladı. Notz, “Federal Hükümet en büyük gözetleme skandalına karşı en asgari faaliyetlerle tepki verdi ve ‘no-spy’ anlaşmasını özürlerini kapatmak için bir örtü olarak kullanmak istedi. Şimdi bu örtü ABD tarafından çekilince Federal Hükümet ortada kalıverdi.” sözleriyle eleştirdi.

Yeşiller Partili Hans-Christian Ströbele ise, “Federal Hükümet ABD’den çok ürkekçe cevaplar talep ettiği için öne adım atamıyoruz.” ifadesini kullanarak anlaşmayı değerlendirdi.

NSA tarafından Almanya’da milyonlarca insanın telefon konuşmaları, e-posta mesajları, özel hayatını ilgilendiren bilgiler, yaşam tarzı, dostları ve ilişkileri ile ilgili bilgileri toplandığının ortaya çıkmasından sonra ABD ile karşılıklı ispiyonlamama anlaşmasının imzalanmamasına yönelik talepler artmıştı. Ancak böyle bir anlaşmanın imzalanması durumunda bile gözetlemelerin kesilip kesilmeyeceği, ABD’nin istihbarat kuruluşlarının bu anlaşmaya uyup uymayacağı muallakta olduğu için Almanya’da bu anlaşmaya sakıncalı bakan açıklamalar yapılmıştı. CİHAN

Yorumlar