ABD 300 askeri uzmanını Irak’a gönderiyor

ABD, IŞİD'ın Irak’ta artan tehdidine karşı, 300 askeri uzmanını operasyonları yönlendirmesi için bölgeye gönderiyor. Başkan Barack Obama, ABD’nin göndereceği askeri uzmanların cephede savaşmayacağının altını çizerek, ‘‘Irak’ta...

Google Haberlere Abone ol
ABD 300 askeri uzmanını Irak’a gönderiyor

ABD, IŞİD'ın Irak’ta artan tehdidine karşı, 300 askeri uzmanını operasyonları yönlendirmesi için bölgeye gönderiyor.

Başkan Barack Obama, ABD’nin göndereceği askeri uzmanların cephede savaşmayacağının altını çizerek, ‘‘Irak’ta askerlerimiz yeniden savaşa girmeyecek’’ dedi.

IŞİD’in Irak’ı giderek istikrarsızlığa süreklediğini belirten Başkan Obama, teröristler için Irak’ın güvenli bir bölge olmasına izin vermeyeceklerini söyledi. Başkan Obama, Amerika Birleşik Devletleri’nin Bağdat ile Kuzey Irak'ta kurulan ortak askeri operasyon merkezlerinden operasyonların yönlendirilmesine yardımcı olacağını anlattı. Başkan Obama, herhangi bir askeri operasyon öncesinde Irak’ta istihbarat, gözlem ve keşif gibi konularda ellerinde yeterli bilginin oluşmasının gerekliliğini dile getirdi. Herhangi bir adım atmadan önce Kongre ile yakın işbirliği içinde olacağı sözü veren Obama, ‘‘Zaman ve zemin askeri bir operasyonu gerekli kılıyorsa harekete geçmeye hazırız’’ mesajını verdi ve Irak liderleriyle de aynı şekilde yakın temasta olacaklarını kaydetti.

Başkan Obama, Irak’taki krize çözüm için Dışişleri Bakanı John Kerry’in Orta Doğu ve Avrupa turuna çıkacağını açıkladı. Irak’a savaşmak için asker göndermeyeceğinin altını çizen Obama, ‘‘Misyonu dışına çıkanlara karşı her daim kendimizi koruyacak gücümüz vardır. Ancak Amerika savaş için Irak’a asker göndermeyecek’’ ifadelerini kullandı.

MALİKİ’YE YENİDEN MEZHEPÇİLİK UYARISI

Irak Başbakanı Nuri el-Maliki’yi, mezhep ayrımcılığına yol açan politikalarını terketmesini isteyen Başkan Obama, geçtiğimiz günlerde de yaptığı bir açıklamada, bu yönde uyarıda bulunmuştu. Obama, kendilerinin sunni veya şii mezhebinin yanında yer almayacaklarını, birini diğerine karşı desteklemeyecekleri sözünü verdi. CİHAN

Yorumlar