Abant Platformu, Afrika'nın merkezinde "kutsala saygıyı" konuştu

Abant Platformu ve Afrika Birliği teşkilatı işbirliğiyle Etiyopya'da düzenlenen konferansta, ifade özgürlüğü çerçevesinde kutsala saygı teması masaya yatırıldı.

Google Haberlere Abone ol
Abant Platformu, Afrika'nın merkezinde "kutsala saygıyı" konuştu

Abant Platformu ve Afrika Birliği teşkilatı işbirliğiyle Etiyopya'da düzenlenen konferansta, ifade özgürlüğü çerçevesinde kutsala saygı teması masaya yatırıldı. Konferansta Fethullah Gülen Hocaefendi’ye insanlığa katkılarından dolayı teşekkür plaketi verildi.

Abant Platformu’nun 32. oturumu, Etiyopya’nın başkenti Addis Ababa’daki Afrika Birliği Genel Merkezi’nde gerçekleştirildi. Programa, Afrika Birliği ülkeleri ve Türkiye’den 150'ye yakın kanaat önderi, akademisyen ve gazeteci katıldı.

İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ, KUTSALA SALDIRMA ÖZGÜRLÜĞÜ DEĞİL

Konferansın konusu olan tartışmaların BM ve AB seviyesinde uzun yıllardır devam ettiğinİ ifade eden panelistlerden Joost Lagendijk, “Son yıllarda din özgürlüğü kavramından ziyade, dindar insanların hakları ve özgürlükleri ön plana çıkmaya başladı. Fakat burada ifade özgürlüğü ile inançlı insanların dini yaşama özgürlüğü arasında çok ince bir çizgi var. İfade özgürlüğü bir seviyeye kadar korunmalı ve bu seviye nefret ve şiddet söyleminin başladığı nokta olmalı.” diye konuştu.

Dört oturumdan oluşan konferansta, ifade özgürlüğünün söz konusu “kutsala saygı” olduğunda, sınırlanıp sınırlanamayacağı tartışıldı. Panele katılan konuşmacıların çoğu, dünyada ifade hürriyeti ile kutsala saygının birbirine karıştırılmasından dolayı duydukları rahatsızlığı dile getirdi.

Konferansın sonuç bildirisinde ise “İfade hürriyeti üzerinde uygulanabilecek tüm gerekçesiz baskılara şiddetle karşı konulmalı. İfade hürriyeti asla dini şahsiyetlere ve başkalarınca kutsal kabul edilen değerlere saldırma özgürlüğü olarak algılanmamalı," vurgusu yapıldı.

İki gün süren “İfade Özgürlüğü ve Kutsala Saygı” başlıklı konferans sonunda, Fethullah Gülen Hocaefendi’ye verilen teşekkür plaketini, Abant Platformu Genel Sekreteri Hüseyin Hurmalı aldı. Hurmalı, “Hocaefendi'nin hem kültürlerarası diyalog alanında hem de gerçekten kutsala saygıyla alakalı, ifade özgürlüğüyle alakalı yani hem Türkiye'ye yaptığı hem de dünyaya yaptığı çok önemli katkılar var. Bu katkıları değerlendiren ve takdir eden Afrika Birliği bir belge verdi. İnşallah kendisine takdim edeceğiz.” diye konuştu.



CİHAN

Yorumlar