AB üzerinden gelen mülteciler cezaevlerinden hemen çıkartılmalı

Avrupa Adalet Divanı’ndan sonra Federal Adalet Mahkemesi de sınır dışı edilecek mültecilerin cezaevinde gözaltında tutulamayacağını hükmetti. Mahkeme, diğer Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkeleri üzerinden Almanya’ya kaçak yolla giren ve...

Google Haberlere Abone ol
AB üzerinden gelen mülteciler cezaevlerinden hemen çıkartılmalı

Avrupa Adalet Divanı’ndan sonra Federal Adalet Mahkemesi de sınır dışı edilecek mültecilerin cezaevinde gözaltında tutulamayacağını hükmetti. Mahkeme, diğer Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkeleri üzerinden Almanya’ya kaçak yolla giren ve şu an gözaltında tutulan mültecilerin derhal cezaevlerinden çıkartılması yönde karar verdi. Böylece Federal Adalet Mahkemesi davayı Macaristan’a sığınan, ancak Almanya’ya kaçak yolla gelen bir Pakistanlı mülteciden yana sonuçlandırmış oldu.

Almanya’nın oturumları düzenleyen mevcut yasasına göre bu mülteci ‘firar edebileceği’ gerekçesiyle Macaristan’a geri gönderilene kadar gözaltında tutulması gerekiyor. Adalet Mahkemesi ayrıca Federal Hükümeti bu yılın başından beri geçerli olan AB düzenlemesini uygulamaya koymamakla eleştirdi. AB düzeyindeki yasaya göre bir mülteci ancak ‘firar için ciddi belirtiler’ mevcut olduğunda, bu belirtiler ise objektif olarak ispat edildiği durumunda gözaltında tutulabilir. Mahkeme, Alman yasalarında bu ‘objektif kriterlerin’ bulunmadığına dikkat çekti.

Avrupa Adalet Divanı da geçen hafta mültecilerle ilgili önemli karar almıştı. Divan, kaçak göçmenlerin sınır dışı edilmeden önce cezaevlerinde tutulmasını ‘insan onuruna aykırı’ olduğunu hükmetti. Karara göre mülteciler hapishanelerde değil, özel tesislerde tutulması gerekecek. Öyle tesisleri olmayan, oluşturamayan eyaletler ise mültecileri bu tür imkanı olan eyaletlere göndermek zorunda.

CİHAN

Yorumlar