AB, Rus Yetkililere Yaptırımı Düşünüyor

Kırım Parlamentosu'nun Rusya'ya bağlanma kararını tanımayan AB ülkeleri, diplomatik kanalları açık tutmakla birlikte bazı Rus yetkililere yaptırım uygulanmasını tartışıyor.

Google Haberlere Abone ol
AB, Rus Yetkililere Yaptırımı Düşünüyor


Dış İşleri Konseyi toplantısı öncesinde açıklama yapan AB Dış Politika Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton, Kırım’da dün yapılan ‘sözde’ referandumun sonuçlarını değerlendireceklerini söyledi. Rusya’ya ise bir kez daha Ukraynalı liderlerle diyaloga geçmesi ve gerginliği en kısa sürede azaltması çağrısında bulundu. Ashton, bununla ilgili işaretleri göremediklerini belirterek, bu konuda atılacak adımları bugün görüşeceklerini dile getirdi.

İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague ise Kırım’daki referandumun yasal, meşru ya da anlamlı olmadığını ifade etti. Hague, buna karşı bazı yetkililere seyahat yasağı ve hesapların dondurulması gibi yaptırımlar uygulanacağından emin olduğunu söyledi. Hague, “Bununla birlikte Rusya ile her türlü diplomatik kanal açıktır.” dedi.

Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius da Moskova’yı ‘tehlikeli ve gereksiz’ gerginliği derhal azaltmak için derhal önlem almaya çağırdı. Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier da misilleme anlayışı ile gerginliğe bir yol açıldığında bunun önünün alınmasının güç olacağına dikkat çekerek, çıkış yolunun her zaman bulunabileceği bir yöntemle adım adım ilerlenmesini istedi.

Yorumlar