AB liderleri Komisyon başkanını belirleyecek

Avrupa Birliği genelinde bir aydır tartışılan “AB Komisyonu başkanı kim olacak?” sorusunun cevabı büyük ihtimalle yarın Lüksemburg'da başlayacak zirvede cevabını bulacak.AB ülkelerinin devlet veya hükümet başkanları Brüksel’de birliğin...

Google Haberlere Abone ol
AB liderleri Komisyon başkanını belirleyecek

Avrupa Birliği genelinde bir aydır tartışılan “AB Komisyonu başkanı kim olacak?” sorusunun cevabı büyük ihtimalle yarın Lüksemburg'da başlayacak zirvede cevabını bulacak.

AB ülkelerinin devlet veya hükümet başkanları Brüksel’de birliğin önemli makamlarının kimler tarafından temsil edileceği konusunda nihai kararlarını verecek. Perşembe günü başlayacak zirvede ele alınacak en önemli gündem maddesi ise “AB Komisyonu başkanının kim olacağı” konusu.

Almanya başta olmak üzere AB ülkelerinin büyük kısmı tarafından desteklenen Jean Claude Juncker’in AB komisyonu başkanlığına İngiltere itiraz ediyor.

Lüksemburg’un eski Başbakanı Juncker’in bu göreve getirilmesine karşı çıkan İngiltere Başbakanı David Cameron, aksi halde AB’den çıkacakları tehdidinde bulunmuştu.

Welt gazetesinin Brüksel çevrelerinden aktardığı bilgilere göre, 25 Mayıs’taki Avrupa Parlamentosu seçimlerinde en fazla oyu alan muhafazakarlar grubunun liste başı adayı Juncker’in bu göreve seçilememesi durumunda ikinci isim Martin Schulz.

Alman Sosyal Demokrat siyasetçi ise daha önce Juncker’i desteklediğini açıklamıştı.

Brüksel’deki toplantıda ayrıca AB Konseyi Başkanlığı için Danimarka Başbakanı Helle Thorning-Schmidt’in ismi geçiyor. Eurogroup patronu olarak ise İspanyol Ekonomi Bakanı Luis de Guindos öne çıkıyor.

AB’nin bir başka önemli organı olan dış ilişkiler yüksek temsilciliği konusunda ise henüz netleşen bir isim yok. İngiliz Catherine Ashton’ın koltuğuna kimin oturacağı toplantı sonrasında belli olacak. CİHAN

Yorumlar