AB, konsolosluk baskınını kınadı

Avrupa Birliği (AB), Musul’daki Türk Başkonsolosluğu’na yapılan baskını ve Türk diplomatlarının kaçırılmasını kınadı. AB, Türkiye’nin kaçırılan diplomat ve vatandaşlarını kurtarma çabalarını da desteklediğini duyurdu. AB...

Google Haberlere Abone ol
AB, konsolosluk baskınını kınadı

Avrupa Birliği (AB), Musul’daki Türk Başkonsolosluğu’na yapılan baskını ve Türk diplomatlarının kaçırılmasını kınadı. AB, Türkiye’nin kaçırılan diplomat ve vatandaşlarını kurtarma çabalarını da desteklediğini duyurdu.

AB Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton’ın sözcüsü Maja Kocijancic, yaptığı açıklamada, Türk Konsolosluğu’na yapılan saldırının Viyana Sözleşmesi’ni açıkça ihlal ettiğine işaret ederek, gelişmelerin kaygı verici olduğunu vurguladı.

"AB, Musul’da Türkiye Başkonsolosu’nun ve 24 çalışanının kaçırılmasını kınar ve Türkiye’nin vatandaşlarının salimen salıverilmeleri için sürdürdüğü çabaları destekler." diyen Kocijancic, yapılan saldırının Irak’ın genelinde, özellikle de Musul civarında asayişin bozulmasına işaret ettiğini kaydetti.

AB üyesi ülkeler son aylarda Suriye’ye ‘cihad’ için giden vatandaşlarının artması üzerine Suriye ve Irak’taki iç savaşa daha yoğun mesai ayırmaya başladı. 24 Mayıs’ta Brüksel’deki Yahudi Müzesi’ne saldırarak 4 kişiyi öldüren kişinin Suriye’den dönen bir Fransız vatandaşı çıkması üzerine AB kurumları art arda toplantılar yapmıştı. AB ülkeleri Suriye’ye giden vatandaşlarının radikalleşerek ülkelerine geri dönüp, terör saldırıları gerçekleştirmelerinden endişe ediyor. Avrupalı ‘cihatçıların’ genellikle Türkiye üzerinden Suriye’ye geçtiğini seslendiren AB üyeleri, Ankara’nın tedbirlerini arttırmasını talep ediyor. Suriye’de giden Avrupalıların rakamı net olarak bilinmiyor, 2 ile 5 bin arasında rakamlar telaffuz ediliyor.

AB ve Arap Birliği üyeleri arasında 11 Haziran’da Atina’da yapılan toplantının ardından yayınlanan ortak bildiride genelde Irak, özelde Musul’da gittikçe kötüleşen asayişle ilgili duyulan kaygılara dikkat çekilmişti. Irak’taki bütün demokratik kuvvetleri işbirliğine davet eden ortak bildiri Irak ve Kürdistan Bölgesel Hükümeti’ne siyasi ve askeri güçlerini birleştirerek Musul ve Ninova’da güvenliğin tesis edilmesi çağrısı yapmıştı.

Açıklamada hem AB’nin hem de Arap Birliği’nin Irak’ın birlik ve toprak bütünlüğünü kuvvetli şekilde desteklediği vurgulanmış ve Irak-Şam İslam Devleti’ne ilişkin şu uyarı yapılmıştı: "Ayrıca, Irak-Şam İslam Devleti'ne (IŞİD) karşı müeyyideler uygulanmasının BM’nin 1267 ve 1989 no’lu kararların gereği olduğunu hatırlatırız." CİHAN

Yorumlar