AB Komiseri Malmström: AB’ye en büyük tehdit aşırı sağdan geliyor

Avrupa Birliği’nin adaletten ve içişlerinden sorumlu AB Komisyonu Komiseri Cecilia Malmström, AB için en büyük tehdidin aşırı sağ olduğunu söyledi.

Google Haberlere Abone ol
AB Komiseri Malmström: AB’ye en büyük tehdit aşırı sağdan geliyor

Avrupa Birliği’nin adaletten ve içişlerinden sorumlu AB Komisyonu Komiseri Cecilia Malmström, AB için en büyük tehdidin aşırı sağ olduğunu söyledi.

AB Komisyonu İçişleri Komiseri Cecilia Malström, birlik için en büyük tehdidin şu an şiddet yanlısı aşırı sağ akımlardan geldiğini söyledi. İsveç’in önde gelen gazetelerinden Svenska Dagbladet’te (SvD) yayınlanan bir makalesinde gerek aşırı sağ gerekse aşırı sol akımların son yıllarda Avrupa içinde radikalleştiğini dikkat çeken İsveçli politikacı “Terör tehdidi organize yapılar olmaktan çıkıp kişilere ve hücre tipi yapılanmalara dönüştü. Dolayısıyla bu yapıların terör eylemlerini öngörebilmek ve önleyebilmek zorlaştı. Bu yeni duruma karşı, yeni yöntemler benimseyen terörün yeni trajediler yaşatmasına karşı yeni bir anti terör yasasına gerek var.” diye konuştu. Malmström söz konusu yeni yasa tasarısının AB ülkelerinin toplumlarını yeni tip teröre karşı koruma hedefi taşıdığının altını çizdi.

Suriye’de devam eden iç savaşın da AB’yi tehdit ettiğine değinen Malmström, sözlerine “Birçok AB vatandaşı Suriye savaşına ilgi gösteriyor ve bazıları da Suriye’de giderek savaşa müdahil oluyor. Bu kişilerin Avrupa’ya potansiyel olarak tehlikeli ideolojilerle dönebilirler.” şeklinde açıklama getirdi. Malmström, özellikle gençleri terör çevrelerinden uzak tutabilmek için AB’de teröre karşı bir bilgi merkezi kurulacağını ifade etti.

Geçtiğimiz yıl Avrupa Hümanist Federasyonu tarafından yayınlanan bir rapor, Malmström’ün sözlerini teyit ediyor. Rapora göre Avrupa’da gerek aşırı sağ gerek aşırı sol radikalleşiyor. Raporda aşırı sol akımların her ne kadar medyada etkili olsa da bu etkiyi siyasi desteğe dönüştüremediğine değiniliyor. Diğer yandan aşırı sağ akımların son 10 yılda siyasi anlamda ciddi başarılar kazandığına, birçok AB ülkesinde seçimlerden ikinci, üçüncü büyük parti olarak çıktığına hatta koalisyon hükümetlerinde kilit rol oynadıklarına dikkat çekiliyor. CİHAN

Yorumlar