AB Bakanı’nın STK’lara birlik mesajı verdiği toplantıda ayrımcılık

Avrupa Birliği Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun Brüksel ziyaretleri kapsamında bir araya geldiği sivil toplum kuruluşları buluşmasına Belçika’nın önde gelen STK’larından olan Belçika Aktif Dernekler Federasyonu (Fedactio) davet edilmedi.

Google Haberlere Abone ol
AB Bakanı’nın STK’lara birlik mesajı verdiği toplantıda ayrımcılık

Avrupa Birliği Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun Brüksel ziyaretleri kapsamında bir araya geldiği sivil toplum kuruluşları buluşmasına Belçika’nın önde gelen STK’larından olan Belçika Aktif Dernekler Federasyonu (Fedactio) davet edilmedi. Birçok STK bu duruma tepki gösterirken, programı organize eden Avrupa Birliği Daimi Temsilciliği yetkilileri, davetli listesinin büyükelçilikten alındığını belirtti.

Avrupa Birliği Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu çeşitli temaslar için geldiği Brüksel ziyaretinin ilk gününde Türk toplumuyla çeşitli görüşmelerde bulundu. Çavuşoğlu’nun dün Belçika’da faaliyetlerini sürdüren sivil toplum kuruluşu temsilcileriyle bir araya geldiği programa Belçika’nın önde gelen ve bünyesinde 50’den fazla dernek barındıran Belçika Aktif Dernekler Federasyonu’nun (FEDACTIO) davet edilmemesi tepkiyle karşılandı. Avrupa Birliği Daimi Temsilciliği tarafından organize edilen programa katılan davetliler listesinin ise bizzat büyükelçilik tarafından ayarlandığı öğrenildi. STK’lar ile yemekte bir araya gelen AB Bakanı Çavuşoğlu ise konuşmasında Türkiye’deki olayların buralara yansımaması ve yurtdışındaki STK’ların birlik ve beraberlik içerisinde olması gerektiğini vurguladı.

FEDACTIO’NUN ÇAĞRILMAMASINA STK’LAR TEPKİ GÖSTERDİ

Belçika Aktif Dernekler Federasyonu (FEDACTIO) ile birçok kez ortak projeler yapan ve birlikte çalışan farklı STK’lar da duruma tepki gösterdiler. Belçika Türk Federasyon Başkanı Ömer Zararsız, Belçika’daki bürokratların Türkiye Cumhuriyeti bürokratlarından ziyade iktidarın bürokratları gibi davrandığını belirtti. Zararsız bu durumun yanlış olduğunu belirtirken, “İktidar bugün var yarın yok. Bakan kendisi de bunu söyledi zaten. Büyükelçiliğin, daimi temsilciliğin, konsolosların ve çalışan bürokratları AKP temsilcisi gibi davranırlarsa bu hoş olmaz.” dedi.

AYIP ETTİLER

Toplum içerisindeki önemli kanaat önderlerinden olan İsmal Erdoğdu da FEDACTIO’nun davet edilmemesini ‘ayıp ettiler’ diye yorumladı. Erdoğdu, “Bunu niye yapıyor ki? En azından bir kişiyi çağırsaydı. Beni çağırıp onu niye çağırmıyor. Vaziyet kasıtlı olarak çağırılmadığını gösteriyor.” şeklinde konuştu.

ŞIK OLMADI

Türk Dernekler Birliği (UTV) Başkanı Hikmet Çakır da tepkisini dile getirirken, FEDACTIO’nun davet edilmemesini ‘şık bulmuyorum’ diyerek eleştirdi. Hikmet Çakır, “Siyaset başka bir şey, doğru başka bir şeydir. Kim yaparsa yapsın şık bulmuyorum.” dedi. Hikmet Çakır, Brüksel’de oluşturulan 50. yıl komitesiyle ilgili de yapılan ayrımcılığa dikkat çekerken, “Kör değilsiniz görüyorsunuz. Şu millete, şu insanlığa hizmet eden başka kim var.” dedi.

SÖYLENENLERİN TUTULMASI LAZIM

Belçika Türk Dernekler Başkanı (Turkse Unie) Rıfat Can da söylenenlerle uygulananlar arasındaki farklılığa dikkat çekti. Bekir Bozdağ’ın sözünü hatırlatan Can, “Türkiye’deki siyaseti buraya taşıyan kuruluşlar olmayın deyip, kalktılar burada Türkiye’deki siyasete su taşıyan teşkilatları ziyaret ettiler.” dedi. Can, “FEDACTIO’yu çağırmadılarsa ayıp etmişler.” diyerek tepkisini de belirtti.

Mevlüt Çavuşoğlu ise programı dâhilinde STK’lar ile buluşmasının ardından Chaussée de Haecht Caddesi üzerindeki esnafları ziyaret ederek Diyanet Vakfına uğradı. Diyanet Vakfı’nın ardından ise yeni kurulan Aile Danışma Merkezi Famis’e ziyarette bulundu.

STK’LAR ARASI AYRIMCILIK YAPMIYORUZ

FEDACTIO’ya yönelik yapılan ayrımcılığın aksine Bakan Çavuşoğlu STK’lar arası ayrımcılık yapmadıklarını belirten bir konuşma gerçekleştirdi. STK ile yapılan toplantıda konuşan Çavuşoğlu, “Gerek burada Türk toplumunu temsil eden, gerekse bazı ideolojileri yada siyasi görüşü, inancı, mezhebi temsil eden sivil toplum örgütleri hangisi olursa olsun hiç ayırım yapmıyoruz. Bizim için hepiniz birsiniz.” dedi. Çavuşoğlu, Türkiye’de seçim öncesi siyasi tartışmaların olabileceğini belirtirken, “Özellikle yurtdışı olduğu zaman, birçok noktada farklı görüşler de olsa ülkenin menfaati söz konusu olduğundan aşağı yukarı aynı çizgiye geliriz.” şeklinde konuştu. STK’lara birlik ve beraberlik mesajı da veren Çavuşoğlu, “Hangi görüşten, hangi mezhepten, hangi inançtan olursanız olun, burada birlikte hareket edin.” dedi. Çavuşoğlu, “Birlikteliği ve beraberliği büyükelçilik ve başkonsolosluğun inisiyatiflerine bırakmamanızı rica ediyoruz” diyerek STK’ların birlikte hareket etmesi gerektiğini aktardı.

Mevlüt Çavuşoğlu her STK’nın organize ettiği programlara da katılabileceklerini aktarırken, “Hanginiz bir etkinlik yapsanız, biz çekinmeden katılırız. Türkiye’deki siyasi görüş başka bir şeydir, buradaki Türk toplumunun yaptığı çalışmalar hepimizin yararınadır.” dedi. CİHAN

Yorumlar