600 liralık “yaşam çantası” madencilerin hayat sigortası

Dünyanın önde gelen maden ülkelerinden Güney Afrika’da, yeraltına inen işçilerin taşımalarının kanunen zorunlu olduğu “yaşam çantaları” yarım saat boyunca oksijen sağlayarak hayat kurtarıyor. İçindeki potasyum süperoksit ile oksijen...

Google Haberlere Abone ol
600 liralık “yaşam çantası” madencilerin hayat sigortası

Dünyanın önde gelen maden ülkelerinden Güney Afrika’da, yeraltına inen işçilerin taşımalarının kanunen zorunlu olduğu “yaşam çantaları” yarım saat boyunca oksijen sağlayarak hayat kurtarıyor. İçindeki potasyum süperoksit ile oksijen üreten ve 2 kilogram ağırlığında bir kemere takılan aletin ücreti ise 600 lira (3 bin Rand) civarında.

Yangın ve patlama gibi herhangi bir kaza durumunda başta karbon monoksit olmak üzere, zehirli gazlara maruz kalan madenciler, hemen kemerlerine takılı kutuyu patlatıp, içindeki solunum cihazına üflüyor. Bunun ardından çantanın içindeki potasyum süperoksit ağızdan çıkan nemle birleşerek oksijen üretiyor. Yeterli oksijene kavuşan işçiler, 30 dakika yürüyüş mesafesindeki “yaşam odalarına” ulaşıyor ve dışarıdan yardım gelene kadar bu basit yöntemlerle hayatta kalabiliyor.

90 yıllık gaz firması Afrox’un müdürlerinden Peter Rowlands, Johannesburg’taki fabrikada Cihan Haber Ajansı’na yaptığı açıklamada, “Kendi kendine yeten kurtarma cihazları, madencilerin hayatını kurtaran önlemlerden birisi. Başta Güney Afrika olmak üzere, Afrika kıtasına ve dünyanın birçok yerine tamamen kendi imalatımız olan bu ürünleri ihraç ediyoruz. Zehirli gazlara maruz kalan madencilere, kimyasal madde ile oksijen sağlayan bu cihazlar, 30 dakika boyunca nefes aldırıyor. Laboratuvarlarımızda bu cihazları devamlı test ediyoruz.” ifadelerini kullandı.

1960 ve 1980 yıllarında yaşanan kazalardan sonra, Güney Afrika hükümetinin her çalışan için “yaşam çantası taşıma” zorunluluğu getirdiğini söyleyen Rowlands, “Ürettiğimiz çantalar kömür madenlerinin yanında, altın ve platin madenlerinde de kullanılıyor. Mineral Kaynaklar Departmanı madenleri çok sıkı takip altına alarak bu cihazları kullanmayan işletmelere büyük yaptırımlar uyguluyor. Madencilikte Güney Afrika ulusal standartlarına uymak zorundasınız.” diye sözlerini tamamladı.

CİHAN

Yorumlar