6. Tur Çin-ABD Stratejik ve Ekonomik Diyalogu sona erdi

Çin ve ABD arasında yapılan 6. tur Çin-ABD Stratejik ve Ekonomik Diyalogu bugün Pekin’de sona erdi.Çin Başbakan Yardımcısı Wang Yang konuyla ilgili düzenlediği basın toplantısında, iki ülkenin 2014 yılına kadar, Çin-ABD yatırım sözleşmesinin...

Google Haberlere Abone ol
6. Tur Çin-ABD Stratejik ve Ekonomik Diyalogu sona erdi

Çin ve ABD arasında yapılan 6. tur Çin-ABD Stratejik ve Ekonomik Diyalogu bugün Pekin’de sona erdi.

Çin Başbakan Yardımcısı Wang Yang konuyla ilgili düzenlediği basın toplantısında, iki ülkenin 2014 yılına kadar, Çin-ABD yatırım sözleşmesinin nihai metninde yer alabilecek çekirdek konular ve başlıca hükümler hakkında mutabakat sağlamaya çalışmayı onayladıklarını söyledi. Çin Uluslararası Radyosu’na göre Wang, iki tarafın yabancı yatırıma yasak olan sektörler listesi konusuna ilişkin görüşmeleri, 2015 yılı başlarında başlatmayı onayladıklarını belirtti. Wang ayrıca, ABD'nin, Çin işletmelerinin ülkesinde yatırım yapmalarını olumlu karşıladığını da kaydetti.

ABD’DEN ÇİN’E, SİVİL AMAÇLI YÜKSEK TEKNOLOJİ İHRACATINDA KOLAYLIK SÖZÜ

Konuşmasında Wang, söz konusu diyalog sayesinde iki ülkenin ekonomi alanında 90'dan fazla sonuç elde ettiklerine dikkat çekti ve ABD'nin sivil amaçlı yüksek teknoloji ihracatında Çin'e kolaylık sağlanması konusunda taahhütte bulunduğunu söyledi.

Radyonun haberine göre ayrıca Çin Devlet Müşaviri Yang Jiechi ise yaptığı açıklamada, diyalog sırasında iki ülkenin, şebeke güvenliği ve askeri değişim konularında derin görüş alışverişinde bulunduklarını belirtti. Şebeke güvenliği konusunda görüşmeyi yeniden başlatmak için ABD'den zemin hazırlamasını istediklerini kaydeden Yang Jiechi, iki tarafın askeri işbirliğini güçlendirmeyi onayladıklarını da sözlerine ekledi.

İki gün süren toplantıda yatırım, Çin parası Yuan’in (RMB) değeri, iklim değişikliği, bilim ve yenilik, Sudan ve Güney Sudan, BM barışı koruma ve hayvanların ve bitkilerin yasadışı ticareti ile Asya-Pasifik'te etkileşimler de dahil olmak üzere iç ve dış politika konularının yer aldığı 60 konunun masaya yatırıldı.

Toplantıya ABD’den Dışişleri Bakanı John Kerry ile Çin Başbakan Yardımcısı Liu Yandong eş başkanlık yaptı. Toplantıya arıca ABD Hazine Bakanı Jacob Lew ile Çin Başbakan Yardımcısı Wang Yang da katıldı. Toplantının açılışını ise Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping yaptı. CİHAN

Yorumlar