37 milletvekili istifa etti, çoğunluk muhalefete geçti

Nijerya’da iktidardaki Demokratik Halk Partisi’nden (PDP) 37 milletvekili istifa ederek Tüm İlericiler Kongresi’ne (APC) katıldı.

Google Haberlere Abone ol
37 milletvekili istifa etti, çoğunluk muhalefete geçti

Nijerya’da iktidardaki Demokratik Halk Partisi’nden (PDP) 37 milletvekili istifa ederek Tüm İlericiler Kongresi’ne (APC) katıldı. APC, yeni katılımlarla 1999’dan beri ilk defa temsilciler Meclisi'nde çoğunluğu elde etti.

Uzun zamandır Boko Haram’ın terör saldırıları ile iktidarı sarsılan Nijerya lideri Goodlcuk Jonathan, bu sefer istifalarla şok oldu. Öte yandan, Jonathan üst Meclis'te çoğunluğu kaybetmedi.

Vekillerin Nijerya Temsilciler Meclisi Başkanı Waziri Aminu Tambuwal'a sunduğu istifa mektubunda “ayrılıklar ve hiziplerin" kararlarında etkili olduğunu ifade etti.

Bu ayın başında Nijerya’da bir çok yeni organizasyon, eski Devlet Başkanı Olusegun Obasanjo’nun Jonathan’ı yolsuzlukla eleştirdiği sözlerinden alıntı yaparak, devlet başkanına 2015 seçimlerinde aday olmama çağrısı yapmıştı. En son kasım ayında 5 güçlü eyaletin valisi PDP’den istifa etmişti.

Umaru Yar’Adua’nın vefat etmesi ile 2010’da iktidara gelen Goodluck Jonathan, 2011’deki kanlı geçen seçimlerde tam dönem seçildi.

Boko Haram’ın saldırılarıyla, ülkenin kuzeydoğusundaki 3 eyalette olağanüstü hal ilan etmek zorunda kalan Jonathan’ın, terörden sonra yolsuzluklarla başı dertte. 30 yıl süren askeri idarenin ardından 1999’dan beri ülkeyi yöneten PDP’nin istifalarla, 2015 seçimlerinden önce büyük darbe aldığı bilgisi verildi.
CİHAN

Yorumlar