30 ülke temsilcisi Orta Afrika'da uzlaşı için Kongo'da toplandı

Orta Afrika Cumhuriyeti'nde (OAC) bir yıldır devam eden çatışmaları sona erdirmek için bölge devletleri ve önemli kuruluşların temsilcileri Kongo'nun başkenti Brazzaville'de bir araya geldi. Kongo lideri Denis Sassou Nguesso'nun başkanlığında...

Google Haberlere Abone ol
30 ülke temsilcisi Orta Afrika'da uzlaşı için Kongo'da toplandı

Orta Afrika Cumhuriyeti'nde (OAC) bir yıldır devam eden çatışmaları sona erdirmek için bölge devletleri ve önemli kuruluşların temsilcileri Kongo'nun başkenti Brazzaville'de bir araya geldi. Kongo lideri Denis Sassou Nguesso'nun başkanlığında toplanan "Uzlaşı ve Siyasi Diyalog Forumu”nun 3 gün süreceği bildirildi.

30 ülkeden temsilcilerin katılacağı forumda, şiddetin durdurulması, silahsızlanma ve yeni siyasi oluşum için bir yol haritası belirleneceği belirtildi. Çarşamba günü sona erecek zirvede asıl amacın, Kasım ayında OAC’nin başkenti Bangui'de toplanması planlanan "Ulusal Uzlaşma Konseyi" için bir altyapı oluşturmak olduğu ifade edildi.

Ülkede geçici hükümetin lideri Catherine Samba-Panza'nın kabinesinden isimlerin, hukukçuların, silahlı güçlerin temsilcilerinin yanı sıra siyasi parti ve sivil toplumdan oluşan en az 200 ismin Kongo'daki zirveye katılması bekleniyor. Öte yandan bazı politikacılar ve dini liderler, OAC'de yapılmadığı gerekçesiyle zirveyi protesto ederek, Brazzaville'ye gitmeme kararı aldı.

Daha önce OAC'deki şiddeti durdurmak için Gabon ve Çad'ta yapılan zirvelerden bir sonuç alınamamıştı.

OAC'de, Mart darbesi ile Devlet Başkanı François Bozize’yi deviren Seleka lideri Michel Djotodia'nın, komşu ülkelerin baskılarına dayanamayarak ülkeyi terk etmesi ile iyice artan şiddet olaylarında, darbeden sorumlu tutulan binlerce Müslüman katledildi. Başkentte neredeyse tek Müslüman kalmazken, bir çoğu da komşu ülkelere kaçtı. Fransa'nın Kasım ayında Afrika Birliği güçleri ile askeri müdahalede bulunduğu ülkede, Ruanda'da yaşanan soykırım benzeri bir vahşetten korkuluyor. Ülkede ayrıca 2 bin 500 Birleşmiş Milletler Barış Gücü askeri bulunuyor.

Afrika'nın en fakir ülkelerinden OAC'de, Hristiyan Anti-Balaka çetelerinin ülkede Müslüman avı devam ediyor.

CİHAN

Yorumlar