2013’te öne çıkan dış olaylar

Geride bırakmak üzere olduğumuz 2013 yılında dünyada meydana gelen birçok önemli gelişmeye tanıklık ettik.

Google Haberlere Abone ol
2013’te öne çıkan dış olaylar

Geride bırakmak üzere olduğumuz 2013 yılında dünyada meydana gelen birçok önemli gelişmeye tanıklık ettik. Filipinler tayfunu, Mandela’nın ölümü, Mısır’da darbe, Papa’nın istifası, Boston’da bombalı saldırı gibi haberler, en çok dikkat çeken başlıklardan sadece bazılarıydı.

İşte 2013 yılının öne çıkan dış haberleri

MANDELA’NIN ÖLÜMÜ
Modern Güney Afrika’nın kurucusu ve siyahi ilk devlet başkanı olan Nelson Rolihlahla Mandela, 95 yaşında hayatını kaybetti. Mandela, çocukluk yıllarını geçirdiği Qunu köyündeki aile kabristanına defnedildi. Hayatını beyazların ırkçı rejimine karşı mücadeleye ve siyahların özgürlüğüne adayan Mandela, davası için 27 yıl hapis yattı. "Dünyanın en ünlü mahkûmu" olarak anılan Nelson Mandela tüm dünyanın ilgisini çekti. Irkçılığa karşı verdiği mücadele dünyanın onun üzerine yoğunlaşmasına sebep oldu.

SURİYE'DEKİ İÇ SAVAŞ
2013yılında da Suriye’deki iç savaş gündemden düşmedi. İngiltere merkezli Suriye İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün yayınladığı rapora göre çatışmalarda 18 bin muhalif savaşçı ile Esed rejimini destekleyen 40 bin asker ya da milis öldü. Suriye'deki krizde 40 binden fazla sivil de hayatını kaybetti.

MISIR’DA ASKERİ DARBE
Mısır'da Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin askeri darbeyle görevden uzaklaştırılması ve hapse atılması sonrası gerginlik, sürekli tırmandı. Askeri darbeden sonra devrik Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi taraftarları ile darbe karşıtları Kahire’deki Rabiatül Adeviyye Meydanı'nda oturma eylemi yaptı. Oturma eylemi, güvenlik güçlerinin 14 Ağustos’ta göstericilere müdahalesi ile sona erdi. Olaylarda yüzlerce kişi hayatını kaybetti.

FİLİPİNLER’DE TAYFUN
Filipinler'i vuran Haiyan tayfunu sebebiyle ülkenin merkezindeki Tacloban kentinde binlerce kişi hayatını kaybetti. Tayfunun büyük yıkıma yol açtığı Leyte adasındaki Tacloban şehri tamamen yaşanmaz hale geldi. Cihan Haber Ajansı bölgeye ulaşarak, yaşanan felaketi ve dramı yerinde görüntüledi.

OKLAHAMA’DA KASIRGA
ABD’nin Oklahoma eyaletinin başkenti Oklahoma City’yi vuran kasırgada 20’si çocuk olmak üzere en az 122 kişi hayatını kaybetti, 145 kişi yaralandı. Moore kasabasını vuran kasırgada, yıkılan iki okul sebebiyle çocuk ölü sayısı yüksek çıktı. Meteorologlar kasırganın saatte 267 ila 322 kilometre hızla 3 kilometre çapında çok geniş bir alanı etkilediğini belirtti.

BANGLADEŞ’TE FABRİKA ÇÖKTÜ
Bangladeş'te 24 Nisan'da çöken beş tekstil fabrikasında 800'ü yakın kişi hayatını kaybetti. 2 bin 500'den fazla insanın sağ çıkarıldığı fabrikalarda, resmi olarak toplam 3 bin 122 kişinin çalıştığı açıklanmıştı. Çöken fabrikalarda dünyaca ünlü tekstil markaları için fason üretim yapılıyordu.

KENYA ALIŞVERİŞ MERKEZİNE SALDIRI
Kenya'nın başkenti Nairobi'de bir alışveriş merkezine Eş-Şebab militanları tarafından düzenlenen silahlı saldırıda 67 kişi hayatını kaybetti 175 kişi de yaralandı. Kenya medyası bu olayın arkasında ‘Beyaz Dul’ kod adı ile bölgede namı güçlü İngiliz terörist Samantha Lewthwaite bulunduğu iddia etti. Alışveriş merkezini hedef alan saldırıda Türk kökenli bir Hollanda vatandaşı kadın da öldü..

PAPA’NIN İSTİFASI VE YENİ PAPANIN SEÇİLMESİ
XVI. Benedict'in istifasının ardından seçilen Papa I. Francis, Aziz Petrus Bazilikası'dan yaptığı ilk konuşmasında, ''Beni kutsaması için Tanrı'ya dua etmenizi istiyorum'' dedi. Papa I. Francis, Aziz Petrus Meydanı'nda toplanan yaklaşık 50 bin kişiye, ''Tüm dünyaya sevgi ve kardeşlik yolunda ilerlemeli'' diye konuştu. Amerika kıtasından ilk kez bir kardinal, papa seçilmiş oldu.

SAKHAROV ÖDÜLÜ’NÜ 16 YAŞINDAKİ MALALA YUSUFZAY ALDI
Pakistan’da kız çocuklarının eğitim hakkını savururken başından vurulmasıyla gündeme gelen Malala Yusufzay, Avrupa Parlamentosu’nun insan hakları ödülünü aldı.

SNOWDEN DAVASI
Amerikan istihbarat örgütü NSA için çalışan ve firar eden Edward Snowden´in açıklamaları, ABD'nin Başbakan Angela Merkel´in cep telefonunu dinlemesi gibi yankı uyandıran birçok konuyu açığa çıkarmıştı. Rusya´dan bir yıllığına siyasi sığınma hakkı kazanan Edward Snowden Moskova'da bulunuyor. Amerika Birleşik Devletleri Snowden'ı vatan hainliği ile suçluyor.

BREZİLYA’DA HÜKÜMET KARŞITI PROTESTOLAR
Brezilya'da Türkiye ile eş zamanlı başlayan ve dünya kamuoyunun ilgisini çeken protestolar ülke gündeminden düştü. Kamu hizmetlerinin yetersizliği ve yolsuzlukların bitirilmesi talebiyle başlatılan gösterilere karşı Brezilya hükümetinin attığı adımlar, ülkede şiddet ve gerilimin bitmesini sağladı.
Brezilya’da gösteriler ilk olarak Sao Paulo’da toplu taşıma araç biletlerine yapılan zamlar nedeniyle başlamış, rüşvetçiliğe karşı duyulan nefret ülke çapındaki gösterileri ateşlemişti. Yüz binlerce Brezilyalı Konfederasyon ve Dünya Kupası için ayrılan 15 milyar doların sosyal programlara harcanmamasını protesto etmişti.

MALİ OPERASYONU
Cihan Haber Ajansı, ocak ayında Fransa'nın Mali müdahalesinin dönüm noktası olan Konna şehrini görüntüledi. Cihan, sıcak çatışmalara sahne olan Konna'ya giren ilk Türk haber ajansı oldu. Cihan, ayrıca, Mali'nin kuzeyinde sıcak çatışmalara sahne olan Konna ve Diabali'den (Cebali) sonra Fransa destekli Mali ordusu tarafından kurtarılan Timbuktu'ya (Tombouctou) da girmeyi başardı.

BOSTON'DA PATLAMA
ABD'nin Massachusetts Eyaletine bağlı Boston şehrindeki maratonun bitiş çizgisine yakın bir bölümünde meydana gelen iki adet patlamada, 3 kişi öldü,140 kişi yaralandı. Saldırının Türk şahidi Fatma Tanış (20), yaşadığı dehşet anlarını Cihan'a anlattı.

HUGO CHAVEZ SEVENLERİNİ YASA BOĞDU.
Güney Amerika ülkesi Venezüela'da 1999 yılından bu yana yönetimi elinde bulunduran Hugo Chavez, 4 yıldır mücadele ettiği kanser hastalığına yenik düştü. Chavez, kimliği ve çıkışlarıyla sık sık dünya gündemine geldi. 21. yüzyıl sosyalizminin son kalelerinden birini temsil eden Venezüella liderinin akılda kalan birçok icraatı oldu.

SOMALİ BÜYÜKELÇİLİĞİ'NE SALDIRI
Somali'nin başkenti Mogadişu'da Türk Büyükelçiliği'ne ait ek bina, bombalı saldırının hedefi oldu. Eş Şebab örgütü adına üstlenilen saldırıda Somali hükümetine desteği sebebiyle Türk diplomatları hedef aldığını duyurdu. Bir Türk polisin şehit olduğu olaydan hemen sonra çekilen ilk görüntüler Cihan farkıyla abonelere servis edildi.

OSCAR PİSTORİUS DAVASI
14 Şubat sevgililer gününde kız arkadaşı Reeva Steenkamp’ı "hırsız zannederek" 4 el ateş ederek öldüren olimpiyat atledi Oscar Pistorius, 22 Şubat’ta kefaletle serbest bırakıldı. Doğuştan iki ayağı olmayan Pistorius, 2012 Londra Paralimpik Oyunları’nda ülkesine altın madalya kazandırdı ve Olimpiyatlarda yarışan ilk engelli olarak tarihe geçti.
CİHAN

Yorumlar