20 bin Kırım Tatarı, Kırım'ı terk etti

Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, işgalden sonra Kırım’dan ayrılan Kırım Tatarlarının sayısını açıkladı.

Google Haberlere Abone ol
20 bin Kırım Tatarı, Kırım'ı terk etti

Kırım Tatar halkının milli lideri, Ukrayna Cumhurbaşkanı’nın Kırım Tatarlarından Sorumlu Yetkilisi, Ukrayna milletvekili Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, Rusya’nın Kırım’ı işgal ettikten sonra yaklaşık 17-20 bin Kırım Tatarının yarımadadan ayrıldığını açıkladı.

Qırım Haber Ajansı'nın haberine göre Ukrayna’nın bir haber sitesine konuşan Kırımoğlu, “Rakamları konuşarak Krım SOS teşkilatına destek için başvuran insanların sayısını esas alıyoruz. Ama bazılarının destek için başvuru yapmadığını dikkate alırsak bu rakamı bir buçuk kat arttırıyoruz. Buna göre işgalden sonra Kırım’dan göç eden mülteci sayısı 30-40 bin. Bunlardan en az yarısının Kırım Tatarları olduğunu düşünüyoruz” dedi.

Kırımoğlu, devlet organlarında mültecilerin sayısı ile ilgili net bilginin olmadığını da bildirdi.

Rusya'nın sebep olduğu birtakım iaşe ve enerji problemlerinin yanı sıra, Kırım Rus yönetiminin yarımadada insanlar üzerinde baskı kurması (kaçırılmalar, darp, tehditler, keyfi göz altı ve sınır dışı tehditleri ve faili meçhul cinayetler) nedeniyle Kırım'da son birkaç yıldır çeşitli gerekçelerle insanlar evlerini terk etmek zorunda kalıyor.

Yorumlar