18 yaşından küçüklerin de seçimlere katılabilmesini talep ettiler

Almanya’da bir grup çocuk ve genç, Federal Anayasa Mahkemesi'ne başvuruda bulunarak seçimlere katılma yaşının 18’in altına düşürülmesini ve Eylül 2013'de yapılan genel seçimin ise iptal edilmesini istedi. Mahkeme tarafından yapılan açıklamada,...

Google Haberlere Abone ol
18 yaşından küçüklerin de seçimlere katılabilmesini talep ettiler

Almanya’da bir grup çocuk ve genç, Federal Anayasa Mahkemesi'ne başvuruda bulunarak seçimlere katılma yaşının 18’in altına düşürülmesini ve Eylül 2013'de yapılan genel seçimin ise iptal edilmesini istedi. Mahkeme tarafından yapılan açıklamada, yaşları 10 ile 17 arasında değişen 15 kişilik bir grubun başvurusu geçen hafta mahkemeye ulaştı.

Grubun başvurusunu Gelecek Nesillerin Hakları Vakfı (StiftungfürdierechterzukünftigerGenerationen) destekliyor. Anayasa Mahkemesine başvuru dilekçesinde 18 yaşının altındakilerin seçimlerin dışında tutulması suretiyle Almanya’nın bir emekliler demokrasisine dönüştüğü savunuluyor.

Ayrıca Büyük Koalisyon’un kabul ettiği emeklilik reformu yasası ile gelecek nesillerin sırtına ağır bir yük yüklendiği ifade ediliyor.

Federal Meclis daha önce benzer bir başvuruyu reddetmişti. Aşağı Saksonya, Berlin, Hamburg ve Kuzey Ren-Vestfalya gibi eyaletlerde 16 yaşındaki gençler yerel seçimlere katılabiliyor. Brandenburg, Schleswig-Holstein, Bremen ve Hamburg’da 16 yaşındakiler eyalet seçimlerine de katılabiliyor. Almanya genelinde ise federal seçimlere katılma yaşı 18. Avusturya’da genel seçimlere 16 yaşındakiler de katılabiliyor.

CİHAN

Yorumlar