13 Ocak'ta Bangkok kapatılacak

Tayland'da hükümet karşıtı gösterilere öncülük eden muhalif politikacı Suthep Thaugsuban, 13 Ocak 2014 tarihinde Bangkok’u kapatacaklarını açıkladı.

Google Haberlere Abone ol
13 Ocak'ta Bangkok kapatılacak

Tayland'da hükümet karşıtı gösterilere öncülük eden muhalif politikacı Suthep Thaugsuban, 13 Ocak 2014 tarihinde Bangkok’u kapatacaklarını açıkladı. Başkent Bangkok’un 20 önemli alışveriş merkezi ve turizm alanlarının kapatılacağı belirtildi.

Aylardır devam eden protesto gösterilerin, Tayland ekonomisini 2,1 milyar dolar zarara uğrattı belirtilirken, 13 Ocak'tan sonra bu rakamın 6 milyar doları geçmesi bekleniyor. Bangkoku kapatma eyleminin (Bangkok Shutdown) 5 ile 20 gün arasında sürebileceği ifade ediliyor.

Thaugsuban, Bangkoku kapatma eyleminin 13 Ocak'ta başlayacağını ve zafer alana kadar eylemlerine devam edeceklerini söyledi.

Eylemler boyunca güvenliğin ve huzurun sağlanması için yaklaşık 20 bin polis ve 20 askeri birliğin görevlendirildiği açıklandı.

Ulaşım ve havalimanları hakkında kapatılıp kapatılmayacağı konusunda bilgi verilmedi. Polis, havalimanların girişlerinde protestolara karşı şimdiden önlemlerini almaya başladı.

Öte yandan, Tayland Başbakanı Yingluck Shinawatra, istifa etmesini isteyen muhalifleri yatıştırmak adına bağımsız bir reform konseyi kurmayı planladığını açıkladı.

Muhalefet ise böylesi bir konseyin “hükümet etkisi” altında kalacağını iddia ederek bu fikre karşı olduğunu belirtti. Shinawatra’nın oluşturmayı düşündüğü konsey 499 üyeden oluşacak. Üyeler Tayland politik sisteminin ihtiyaç duyduğu yenilikler üzerine çalışacak. Protestocuların lideri muhalif politikacı Suthep Thaugsuban da daha önce ülkede oluşturulacak bir halk konseyinin, seçilmiş hükümetin yerini alması gerektiğini dile getirmişti.

Thaugsuban, bu konseyin ‘atanmış’ kişilerden oluşturulmasını istemişti. Shinawatra’nın planı ise reform konseyinin halk tarafından seçilmiş bir hükümetle birlikte çalışması. Shinawatra, daha önce önünü alamadığı gösteriler sonucu parlamentoyu feshetmiş, 2 Şubat 2014’te yeni seçimler yapılacağını ilan etmişti. CİHAN

Yorumlar