1200 Yıllık Viking Yüzüğünde Allah Yazısı

İsveç'te yapılan bir kazıda 9. yüzyıldan kalma bir kadın mezarında üzerinde Arapça 'Allah'a' yazan yüzük bulundu.

Google Haberlere Abone ol
1200 Yıllık Viking Yüzüğünde Allah Yazısı

İsveç'te yapılan bir kazıda 9. yüzyıldan kalma bir bayan mezarında olan yüzük, Viking Dönemi İskadinavyası ile İslam dünyası arasındaki yakın temasa dair kanıtlar sunuyor.

Radikal'den Tolunay Bayram'ın haberine kıyasla 1800'lerin sonlarında Birka şekilde isimlendirilen bir Viking ticaret merkezinde yapılan kazılarda gümüş bir yüzük bulunmuştu. Yüzüğün üstündeki mor renkli ametist taşı üstünde tetkikler oluşturan İlim insanları, taşın gerçekte cam rengi olduğunu saptama etti. Üzerinde Arapça karakterlerle 'Allah için' ya da 'Allah'a' yazan yüzüğün ticari bir ürün şekilde satıldığı ve alana bu biçimde geldiği düşünülüyor.

TİCARET ÇOK DAHA ÖNCELERE DAYANMAKTA

İskandinav ve Yakındoğu bölgesi arasındaki en erken ticaret kayıtları 3400 sene öncesine dayanıyor. Genel şekilde Mısır ve Mezopotamya'dan gelen egzotik materyallerin ticaretinin yapıldığı düşünülüyor. Bu erken zamanlarda açık denizler üstünde böyle bir ticaret ağı kurulabiliyorsa, İslam dünyası tüccarlarının da bu alanlarda ticarete müşterek olduklarını düşünmek çok uçarı bir teklif değil.

İslam dünyası ve İskandinav dünyası arasındaki ticaret ağına dair arkeolojik buluntulara göre, bu ilişkinin takribî 1000 sene önceye dayandığı düşünülüyor. Bölgedeki buluntular bu kanıyı destekliyor olsa da, buluntular sıkı bir ticaretin işareti olabilecek kadar çok değil. Aynı sürede bu buluntuları seyrek rastlanılan nesneler oluşturuyor.

YAKINDOĞU'DA ÜRETİLMİŞ

Araştırmacılar bununla beraber yüzük konusu için birkaç detay bilgiye de ulaşmışlar. Yüzüğün gümüş gövdesinde nerdeyse hiç bir deforme izi gözlemlenmezken, birleştirmenin ve üretimin son evresine ilişkin izler de görülebilmekte. Araştırmacıların tespitine kıyasla bu yüzük, Viking kadınına ulaşmadan evvela tamamiyle Arap bir kuyumcu sebebi ile yapılmış ve tek bir parça ticaret ürünü şekilde İskandinavya'ya yollanmış.

Kaynak: HABERLER.COM

Yorumlar