10 senelik iktidarı döneminde 3 basın açıklaması yapan başbakan

10 yıllık başbakanlığı süresince 3. defa basının karşısına çıkarak emekliye ayrılmak istediğini açıklayan Hindistan Başbakanı Manmohan Singh, Mayıs 2014’de yapılacak genel seçimlere da kadar her ay basının karşısına çıkacak.

Google Haberlere Abone ol
10 senelik iktidarı döneminde 3 basın açıklaması yapan başbakan

10 yıllık başbakanlığı süresince 3. defa basının karşısına çıkarak emekliye ayrılmak istediğini açıklayan Hindistan Başbakanı Manmohan Singh, Mayıs 2014’de yapılacak genel seçimlere da kadar her ay basının karşısına çıkacak.

Hindistan’ın suskun Başbakanı Manmohan Singh dün beklenmedik bir basın toplantısı yaparak, eğer partisi Mayıs 2014’deki genel seçimlerde galip gelirse başbakan adayı olmayacağını açıkladı. 81 yaşındaki ve ekonomist olan Manmohan Singh, siyasete girdiği 90'ların başında Hindistan ekonomisini liberalize edip dünyaya açan kişi olarak tanınıyor.

Yaptığı basın açıklamasında 10 yıl boyunca yaptığı faaliyetleri anlatıp hükümeti öven Singh, gelecek seçimlerde bayrağı Kongre Partisi’nin Gandi hanedanından gelen Genel Sekreteri Rahul Gandi’yi aday görmek istediğini de dile getirdi. Hint basınında sık sık Rahul Gandi’nin gölgesinde kalması ile gündeme gelen Singh, 2004 ve 2008 yıllarında Kongre Partisi Başkanı ve aynı zamanda Rahul Gandi’nin annesi Sonia Gandi tarafından başbakan adayı olarak gösterilmişti.

Basın toplantısında ana muhalefete de yüklenen Manmohan Singh, Bharatiya JanataPartisi'nin (BJP) başbakan adayı Narendra Modi’nin Hindistan başbakanı olmasının Hindistan için büyük bir felaket olacağını da sözlerine ekledi. Singh, Modi’yi 2002 yılında Gujarat eyaletinde Müslüman karşıtı toplumsal ayaklanmalarda 2 binden fazla Müslüman’ın ölümüne göz yummakla suçlarken, BJP suçlamaları reddetti.

10 yıllık başbakanlığı süresinin özellikle son 2 yılında yolsuzluklar ve ekonominin kötü gitmesi ile büyük sıkıntılar yaşayan Manmohan Singh, gerekli açıklamaları yapmaması sebebi ile büyük eleştiriler almıştı. Hindistan tarihinin en uzun süre Başbakanlık koltuğunda bulunan isimlerinden olan Singh, siyasette sergilediği düşük profil ile de Sonia Gandi’nin eleştirilerine muhatap olmuştu.

Hindistan politikasının ve bağımsızlık sürecinin en köklü partisi olan Kongre Partisi, Hindistan’ın ilk Başbakanı Jawaharlal Nehru’dan sonra kızı İndira Gandi ile Gandi geleneğini başlattı. Hindistan’ın kurucu Mahatma Gandi ile akrabalığı olmayan İndira Gandi’nin gelini olan Sonia Gandi de Rajiv Gandi ile 1968’de evlenmesi girdi. Aslen İtalyan olan Sonia Gandi’nin kocası Rajiv Gandi, 1991 yılında suikasta kurban gidince kendisi Kongre Partisi'nin başına geçerek oğlu Rahul Gandi’yi partinin geleceği için siyasete hazırladı.

Hint basınına göre Manmohan Singh’in bu basın toplantısından sonra 43 yaşındaki Rahul Gandi gelecek seçimlerde Kongre Partisi'nin en güçlü başbakan adayı olarak öne çıkıyor. CİHAN

Yorumlar