Yıldırım: Suriye'de tek şart toprak bütünlüğü

Başbakan Binali Yıldırım, Suriye'de önümüzdeki günlerde yeni gelişmeler yaşanabileceğini bunun için tek şartın ülkenin toprak bütünlüğü olduğunu söyledi

Google Haberlere Abone ol
Yıldırım: Suriye'de tek şart toprak bütünlüğü
Başbakan Binali Yıldırım, Suriye'nin toprak bütünlüğüne vurgu yaparak, "Rusya'da tekrar işlerin yoluna girmesinin en önemli şartlarından bir tanesi Suriye'de, Suriye'nin toprak bütünlüğünün korunmasına bağlı. Suriye'de etnik yapıya dayanmayan bir yönetişim şeklini kurulmasına bağlıdır. Kayde değer gelişmenin önümüzdeki aylarda yaşanabileceğini düşünüyoruz." dedi.

Başbakan Binali Yıldırım, Türkiye'de mukim diplomatik misyon şefleri onuruna verilen akşam yemeğinde konuştu.

Türkiye AB ilişkilerine değinen Yıldırım, "Biz Rusya, Ortadoğu, Uzakdoğu, Afrika ile ilişkimizi geliştirmenin Avrupa Birliği, Amerika'nın alternatifi olmadığını çok açık bir şekilde ifade ediyoruz. Amerika ile de ilişkilerimi geliştireceğiz. Amerika kırıtasındaki bütün ülkeler ile ilişkilerimizi geliştireceğiz. Ama  AB ile yarım asırlık bir yolculuğumuz var. Bunu da yok sayamayız. AB ne kadar samimi olursa biz de aynı şekilde AB yolculuğuna olan kararlığımızı sürdüreceğiz. Türkiye'nin, Rusya, Ortadoğu .. ilişkilerini geliştirmesinin Avrupa'ya ne de Amerika kıtasına … bir alternatif olmadığını özellikle ifade etmek isterim" ifadelerini kullandı.

Suriye'nin toprak bütünlüğüne vurgu yapan Yıldırım, "Rusya ile İsrail ile ilişkilerimizi normalleştirdik. Şimdi bölgenin kanayan en büyük yarası Suriye'dir. Suriye ile de ümit ediyorum ki bölgede, bölge ülkeleri ile ele vererek, bir yandan Rusya ve Amerika'nın da katkıları ile işler normale döner. Daha fazla kan dökülmesinin önüne geçeriz. Rusya'da tekrar işlerin yoluna girmesinin en önemli şartlarından bir tanesi Suriye'de, Suriye'nin toprak bütünlüğünün korunmasına bağlı. Suriye'de etnik yapıya dayanmayan bir yönetişim şeklini kurulmasına bağlıdır. Gerek koalisyon güçleri, gerek bölge ülkeleri, ABD olmak üzere bütün tarafların bu esası gözden kaçırmadan çözüm arayışına hız vermeleri hayati önem sahip. Kayda değer gelişmenin önümüzdeki aylarda yaşanabileceğini düşünüyoruz. Türkiye olarak üzerimize düşen aktif çalışmaları bütün hızıyla sürdürüyoruz" açıklamasında bulundu. 

Yorumlar