Türkiye-İsrail görüşmelerinde 'Hamas' yok

Türkiye ile İsrail arasında devam eden görüşmelerde Hamas şartının olduğu yönündeki iddialar yalanlandı

Google Haberlere Abone ol
Türkiye-İsrail görüşmelerinde 'Hamas' yok
Türkiye ile İsrail arasındaki ilişkilerin normale dönmesi için yürütülen görüşmelerde Hamas'ın da şartlardan biri olarak öne sürülmüştü; Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, böyle bir şartın bulunmadığını açıkladı. 

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, İsrail ile ilişkilerin normalleşmesi için yapılan görüşmelerde "Hamas" şartının olmadığını söyledi ve ekledi: Hamas ile temasımız devam edecek.

Ankara'yı ziyaret eden KKTC Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu ile bir araya  gelen Çavuşoğlu, görüşme sonrası düzenlenen basın toplantısında konuştu.

Dışişleri Bakanı'na Türkiye ile İsrail arasındaki ilişkilerin normalleşmesi için yapılan görüşmeler soruldu. Türkiye-İsrail arasındaki görüşmelerin devam ettiğini söyleyen Çavuşoğlu, şunları söyledi:
"Bizim şartlarımız sadedir. Bu şartların İsrail tarafından yerine getirilmesi gerekiyor. Bunlar yerine getirildiği zaman büyükelçimizi gönderir ve gerekli adımları atarız. Gazze üzerindeki kısıtlamaların kaldırılması gerekiyor.

Burada yaşayan kardeşlerimiz son derece zor şartlar altında yaşıyor. Bunların yeniden inşa edilmesi gerekiyor. İnsani yardımlarının engelsiz bir şekile Gazze ve Filistin'e ulaştırılması gerekiyor. Önümüzdeki dönemde anlaşmaya varılır mı varılmaz mı? Bu İsrail'in atacağı adımlara bağlı. Bizim şartlarımız karmaşık değil. 

Diğer taraftan Hamas ile ilgili sorun olduğunu düşünmüyorum. Hamas ile olan temasımız gizli saklı değil. Hamas olmadan kalıcı bir barış olmayacağını İsrail de kabulleniyor.

Bundan sonra Hamas'la gerek El Fetih ile birlikte Filistin'de birlik ve beraberliğin devam etmesi açısından gerek Ortadoğu'daki barış sürecine katkı sağlamak açısından temasımız devam edecektir. İlişkilerin normalleşmesi sürecinde Hamas diye bir şart yoktur. Olamaz da zaten." 

 

Yorumlar